четвъртък, 25 октомври 2012 г.
клафути тарт с праскови и круши
Продукти:
за подложката :
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. бакпулвер
1 прах ванилия
100 гр. студено краве масло
200-250 гр. брашно
за пълнежа:
нарязани и обелени праскови и круши - около 2 ч.ч.
2 яйца
200 мл. течна сладкарска сметана
1/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. + 1 с.л. брашно
1 к.л. бакпулвер
ванилия и няколко капки портокалова есенция
Приготвяне:
Намажете с масло или спрей за печене форма за тарт или тавичка с падащ борд.
В купа нарежете студеното масло на кубчета,сложете 200 гр. брашно и останалите продукти,и започнете да стривате с ръце или да разбивате с миксера с бъркалтите за тесто,докато се образуват маслени трохи.Останалите 50 гр. брашно преценете според големината на яйцата и малко ще ви трябва за поръсване при разточване.
Съберете тестото на стегната топка.
Ако се е отпуснало маслото сложете в хладилника за кратко да стегне.
Набрашнете лист хартия за печене или силиконово килимче.Върху него разточете тестото на кръгла кора.Ако ви лепне точилката набрашнявайте я.
Прехвърлете кората върху формата,притиснете добре по дъното и ръбовете и изрежете излишното.Набодете дъното на тарта с вилица и сложете формата в хладилника,докато загреете фурната на 180-190 гр.
Изпечете маслената подложка до порозовяване.През това време нарежете плодовете.
В купа разбийте яйцата,сметаната,брашното,бакпулвера и есенциите ,трябва да получите тесто по-рядко от кексово и малко по-гъсто от такова за палачинки.
Изпечения тарт напълнете с плодовете и ги залейте с кексовата смес.
Върнете в горещата фурна и изпечете до златисто.
Стана малка ,вкусна фантазия...
Поздрави на всички!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Живе, и аз гледам все още да правя плодови десерти, за да "отложа" по-студеното време :)
ОтговорИзтриванеА този сладкиш винаги е вкусен, влажен и ароматен!
Хубав петък!
Благодаря ти,Дани!
ИзтриванеПриятен ден и на теб!
Ох и на мен ми изглежда като малка, вкусна фантазия :)). Само изкушаваш. Аз имам тиква и ябълки, дали ще се получи ?
ОтговорИзтриванеДианче,тиквата може би трябва съвсем леко да се свари,защото може да остане сурова-може би да се бланшира и да се остави да се охлади и след това да се сложи върху тестото.Надявам се да се получи нещо вкусно.
ИзтриванеПриятен ден!
Много вкусно и ароматно е тук! Поздравления, Живче! Прекрасен уикенд! :)
ОтговорИзтриванеmerhaba gezinirken bloğunuza rasladım tartını beğendim sevgiler
ОтговорИзтриванеПросто фантастично изглежда, Живе!
ОтговорИзтриванеМного изкусително!
Фантастична фантазия! Страхотен е, Живе!
ОтговорИзтриванеЖиве,много се радвам,че ви се е харесал толкова много сладкиша! :)
ОтговорИзтриванеХубав празничен ден и уикенд!
Много вкусно е при теб! Хубав уикенд!
ОтговорИзтриване