събота, 3 ноември 2012 г.

Ябълков пай с грозде

Още един любим десерт.Направих го днес за Задушница,за да почета паметта на сестричката ми,баба,дядо.Стана много сочен и ароматен.
Необходими продукти: за тестото: 450 г брашно 3 яйца 200 г захар 120 мл олио 1 пакетче бакпулвер 1 ванилия за плънката: 400 г тъмно стафидено грозде без семки 2 големи жълти ябълки 5 с. л. галета 1/4 ч. ч. кафява захар кората от 1 лимон 2 с. л. ром 1 ч. л. канела пудра захар за поръсване Яйцата и захарта за тестото се разбиват добре с миксер. Налива се олиото, слагат се брашното, ванилията и бакпулвера. Оставя се да почине за кратко.Ябълките се обелват и се нарязват на тънки резени. Смесват се със зърната от гроздето. Прибавят се рома, галетата, канелата, кафявата захар и настърганата кора от лимона.
Тестото се разделя на две части, едната по-голяма – за стените и основата на сладкиша, а другата за настъргване. Голямата част се разстила във форма с махащо се дъно, на дъното на която има пергаментова хартия. Тестото трябва да покрие дъното и стените, като с помощта на лъжица, потопена в брашно, се притиска.
Отгоре се разпределя плънката и върху нея се настъргва останалото тесто.
Ако е омекнало, може да се прибере за кратко в хладилник.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна за 30-40 минути.
Оставя се да се охлади и се поръсва с пудра захар.
Кътче от моята спалня с мини букетче от красиви невенчета.Така бях изненадана от половинката-старателно завити в мокра салфетка и фолио и сложени в малката кошничка,където си държа мобилния телефон.
За да не ги мъча с малкото вода,аз пък най-старателно ги преместих ето тук.
Спокойна нощ и прекрасна неделя!

5 коментара:

  1. Сърдечни поздрави, Живе! Бог да прости близките ти, надяваме се, че са на по- хубаво място! Сладкишът е прекрасен, обичам тази хрупкава коричка отгоре! А твоят съпруг явно е много романтичен, поздравления! Все така да те радва! Топла прегръдка в мрачната ноемврийска сутрин!

    ОтговорИзтриване
  2. Светла им памет!
    Много ароматен сладкиш Живе!
    Прегръдки за теб и поздрави за половина!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче,Кате,благодаря ви за милите думи-прегръщам ви!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  4. Перфектен е пая,ще се пробваме и ние ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Паят е чудесен! Лесен и ароматен!
    Невените са прекрасни! И при мен след лятната суша избуяха и се покриха с цветове!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване