неделя, 13 януари 2013 г.

Бързи мини карандилки

Така ги е нарекла Пеполинка и затова ги оставих с това име.Толкова са вкусни-направо невероятни.За сетен път се убеждавам,че маста прави чудеса в тестените изделия.
За закваската: 2 ч.ч. хладка вода 2 с.л. захар 1/2 кубче прясна мая(21 гр.) 2 ч.ч брашно За тестото: 1 ч.ч. разтопена, но не гореща свинска мас 1 равна с.л. сол брашно за меко тесто Още са ви нужни: кренвирши разбито яйце за намазване семена за поръсване Първо се прави закваската, като разбъркваме всички продукти за нея. Оставя се на топличко да втаса. След това се прибавя солта и разтопената мас и по малко брашно, докато се замеси меко тесто.
Тестото веднага се разделя на 8 равни части и от тях се правят топки.
Взема се първата направена топка и се разточва на кръг с дебелина около 2 - 3 мм. Кръга се нарязва като торта на 8 триъгълника. Един кренвирш или парче наденица се нарязват по дължина на 4 парчета и всяко парче се реже на още 4 части(дълги лентички). Взема се едно парченце кренвирш, слага се на триъгълничето от тестото и се завива малка кифличка.
Така се прави с всичките топки тесто. Общо ви излизат 64 кифлички. Като се правят се нареждат в тава върху хартия за печене. Когато всички карандилки са готови се намазват с разбито яйце и се поръсват по желание със семена.
Оставят се 15 - 20 минутки да втасат леко и се пекат на 17градуса до златисто.
Прекрасни питки....утре ще занеса на колегите да ги опитат.
Хубава неделна вечер от мен!

12 коментара:

  1. много апетитни!
    Записвам си и аз рецептата!
    Хубава предстояща седмица

    ОтговорИзтриване
  2. Живе, много ми е драго да видя тези мънички карандилки при теб. Благодаря за доверието! пеполина

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, момичета-успешна нова седмица ви желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Карандилки значи :):):)А дали маста може да се замени със зехтинче например???

    ОтговорИзтриване
  5. Не можах и да прочета как се казват..,но са прекрасни:))))))))))

    ОтговорИзтриване
  6. Развихри се нашта Живи с тестените вкусотии .
    Страхотни са Карандилките каквото и да значи това....
    Силни прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Отново чудесни идеи за закуска, Живе,
    и питките и кифличките са страхотни -
    много апетитно изглеждат, а и за вкуса предполагам.
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Още една вкусна закуска! Поздравления и на Пепа за предложението!
    Изглеждат много апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Явно са сливенски-от там и името.Но откъдето и да са са много вкусни.Не знам с друга мазнина какъв ще е резултата-предполагам с маргарин да са подобно вкусни.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Карандила е местност в Сливенският балкан
      много красиво място е
      има много хижи,фурна за ръчен хляб,лифт и е място което трябва да се посети!!!
      Хайде сега идвайте на гости хаха

      Изтриване
  10. Мимче,благодаря за поканата!

    ОтговорИзтриване