събота, 9 февруари 2013 г.

Копривките на Зиче

Не обичам коприва,но имах сушена и реших да използмам.Сварих и изцедих и ми свърши прекрасна работа.Наистина са мнооого вкусни тези кифлички.Зиче,благодря ти миличка за тази рецепта!
Рецептата е от блога на Зиче-http://zi4e57.blogspot.com/ Замесва се тесто от: 2 яйца 250 мл пр. мляко 1 и 1/2 ч.л оцет 1 с.л захар 1/2 с.л сол 1/2 кубче мая или 1 пакет суха 600 гр брашно За намазване на пластовете мас или олио ,маргарин ,масло,зехтин ...каквото имате За плънката коприва-сварена и изцедена,нарязана 150 гр. - сирене хубаво се разбърква За намазване отгоре преди печене 1 цяло - яйце , 1к.л.-зехтин, 1к.л.-прясно мляко хубаво се разбиват семена за поръсване ПРИГОТВЯНЕ Взсичко се омесва до средно меко тесто. Завивам и оставям да втаса за около 10 -15 мин. След като втаса разделих на 4 топки, които разточих тънко(но не като за баница). Намазах с малко мас и зехтин кората,
сложих плънка навих на руло.
Рулата ги разрязах на 4 парчета .
Всяко парче цепнах по дължина до средата - не до края.
Завързах на възел.
Сложих възлите в тава застлана с пекарска хартия. Завих отгоре с кърпа и пъхнах във фурната на 50 градуса да втаса. Когато удвои обема си го намазах с разбитите продукти за намазване и поръсих със семена.
Пекох на 180 гр до зачервяване.
Струва си да се опитат.

9 коментара:

  1. Изглеждат много апетитно. И са страхотна идея как да използваме нещо не толкова любимо, така че да ни хареса.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Живе, страхотни са, обичам всичко копривено! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са , щом автора на рецептата е Зиче :) ! Много хубави и вкусни възелчета ,Жижи !
    Целувки ,мила !

    ОтговорИзтриване
  4. Живе, страхотни са станали питките. Много хубаво си ги вързала хареса ми идеята.
    Видя ли че копривата е сладка зависи как ще я направиш ,пък и е много полезна.
    Силно те прегръщам бабче:)

    ОтговорИзтриване
  5. Ще ме уморите... само вкусно и красиво при вас със Здравчето! От вашите предложения няма как да не огладнявам през няколко минути.
    Хихи, чудесни питки, Живе!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. От толкова вкусни тестени изделия човек се чуди кое да опита!
    Обичам копривата, имам и сушена, ще пробвам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз пък, за разлика от теб, Живе, само я чакам младата копривка;) И този път и кифлички ще завъртя;) Мерси и на теб, и на ЗИче;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Правя си тестени нещица ,а после мрънкам ,че им растат коремчетата на мъжлетата ми....Иначе как да хапнем коприва?
    Приятен ден,момичета!

    ОтговорИзтриване
  9. Най-вече ти благодаря за постъпковите снимки! Копривките са разкошни и ти и Зичето сте си майсторки с тестото! Поздрави, Живе!

    ОтговорИзтриване