петък, 15 февруари 2013 г.

Варени гевречета със сусам

Гевречетата на Веси-Vens от сайта на гответе с мен-всички нейни рецепта са много вкусни. Продукти : 200 гр. кисело мляко 200 мл. прясно мляко или вода 20 гр. мая за хляб 1 и 1/2 ч.л.сол 1 ч.л. захар 3 с . л. олио 1 белтък около 600 гр. брашно освен това : 1 жълтък 1 ч.л. олио 1 ч.л. вода сусам за поръсване Приготвяне :От изброените продукти се замесва еластично тесто. Оставя се да втаса около 30 минути. В съд на котлона се слага да заври около 500 мл. вода .От втасалото тесто се правят малки топки , с пръст се оформя по средата им дупка , като се придава форма на геврече. Така оформените гевречета се поставят във врящата вода за около 4 минути / по около 2 минути от всяка страна / . Изваждат се и се поставят в намаслена тава . Намазват се със смес от разбитият с олио и вода жълтък , поръсват се със сусам. Пекат в предварително затоплена фурна при температура 180 - 200 градуса .

1 коментар: