понеделник, 11 март 2013 г.

Шоколадово руло

Днес по-макият ми син Теодор има рожден ден-да ни е жив и здрав! Почерпихме се ето с това прекрасно рула от рецептите на Вероника... Продукти: за блата: 5 големи яйца 6 пълни супени лъжици захар 7 супени лъжици брашно (не препълнени) 2 супени лъжици какао 2 ванилии за крема: 150 грама меко краве масло 200 грама млечен шоколад 4 супени лъжици ситно смлени орехи ромова есенция 3 супени лъжици качествено ситно сухо мляко пудра захар на вкус за глазурата: 100 грама млечен шоколад 3-4 супени лъжици течна сладкарска сметана Разбийте яйцата със захарта на пяна, после постепенно прибавете брашното и какаото, заедно с ванилиите и разбийте добре. Изпечете блата в правоъгълна тава с хартия за печене в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато изсипвате сместта, тя трябва да е с дебелина около 1 см в тавата. Внимавайте блатът да не изгори, трябва да е мек и пръхкав, а не сух. Още докато е горещ, го сложете върху кърпа, поръсена добре с пудра захар и внимателно, без натиск, го завийте на руло. Оставете го така, докато изстине напълно. След като блатът вече е студен го развийте внимателно, когато го подготвяте за мазане с крем. А кремът се приготвя така: Разбийте маслото и пудрата захар, докато маслото стане пухкаво, после прибавете орехите и есенцията. На водна баня разтопете шоколада и още, докато е много топъл, сложете в него сухото мляко, разбъркайте много добре. Изчакайте шоколада да се охлади ( да не е горещ) и го смесете с маслото. Разбийте добре всичко. Изчакайте кремът да изстине напълно и го намажете по цялата повърхност на блата. Важно е да го изчакате да изстине напълно, защото ако работите с топъл крем, той ще е по-рядък и няма да се задържи добре върху блата. Навийте всичко на руло. Ако изтече малко крем, не се притеснявайте, намажете го по повърхността на рулото. Разтопете на водна баня шоколада за глазурата, добавете и сметаната и ги смесете добре. Работете задължително на водна баня и на слаб котлон. След като глазурата е готова, оставете я за няколко минути да се охлади леко и я полейте по повърхността на рулото. По желание декорирайте с бял шоколад и орехови ядки. Вкусът на това руло е една малка фантазия...

16 коментара:

  1. Да ви е жив и здрав Теодор, Живе! Много късмет и светлина в живота! Чудесно руло, ще се почерпя с парченце! Хубав празник! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Честит рожден ден на Теодор ! Да ти е жив и здрав ,Жижи и с много късмет !
    Черпя се и аз с парченце и ви пожелавам весел празник !
    Целувки :* !

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник! Все така да посрещате тези хубави поводи.
    А рулото е чудно - аз още не съм се престрашила да се пробвам с руло.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит рожден ден на твоето момченце , Живе!!! Нека е много щастливо и късмета да е винаги с него!! Направила си..... невероятно апетитно руло!!! Както винаги твоите кулинарни вкуснотии са .... голямо удоволствие ... за всяко око!!! Комплимент! Желая ви весел празник и те прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  5. Жив и здрав да е рожденика!
    Живе,рулото е много съблазнително!Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  6. Да ти е жив и ЗДРАВ! Чудесно рулце!

    ОтговорИзтриване
  7. Живе, да е жив и здрав Теди! Прекрасно рулце, много изкусително! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  8. Да ти е жив и здрав и много да те радва. Рулото е страхотно.

    ОтговорИзтриване
  9. Живе, да ви е жив и здрав рожденника! Все прекрасни хора са родени на тази дата нали :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Жив и здрав да е рожденника! Не се и съмнявам, че вкуса му е фантазия :)

    ОтговорИзтриване
  11. Честит рожден ден с пожелание за много здраве, късмет и щастие!
    Изкусително руло!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за милите пожелания-предадени са и оценени!

    ОтговорИзтриване
  13. Живе,нека твоето момче е здраво,щастливо и с много късмет!
    Прекрасно руло!

    ОтговорИзтриване
  14. Честито ти рожденик! Да ти е живо и здраво детето, да расте щастливо, усмихнато и с много късмет в живота!:)

    ОтговорИзтриване
  15. Живе, да ти е живо и здраво детенце и на патерица! Много радост да ви носи! Рулото е чудесно на вид, а и на вкус - правила съм го!

    ОтговорИзтриване