сряда, 15 май 2013 г.

Бял селски хляб



Много вкусен хляб по рецепта от сайта на /Гответе с мен/.







Продукти:

175 мл топла вода
300 г брашно
1 с. л. краве масло
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. суха мая


Приготвяне:

Брашното се пресява в голяма купа. Добавя се маслото и с помощта на пръсти се претрива сместа, докато стане на трохи.
Прибавя се захарта, солта и маята.Постепенно се прибавя топлата вода и се измесва гладко тесто, което се оставя да втаса 45 минути или докато увеличи обема си два пъти.Втасалото тесто се премесва върху набрашнена повърхност и се поставя във форма с вместимост 500 г.




Белият селски хляб се покрива и се оставя да бухне повторно за 30-40 минути.направих по няколко резки отгоре и поръсих с брашно.Пече се в предварително загрята фруна на 180 градуса 25 минути, след което се покрива с алуминиево фолио и се пече още 25 минути.
Белият селски хляб се изважда и се оставя да изстине върху метална решетка.


Аз направих двойна доза и използвах 1 пакетче мая.

7 коментара:

  1. Живе, чуден е. И тук усещам аромата му... Все още не съм пробвала да приготвя домашен хляб, но предполагам е голямо удоволствие.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Живе, страхотно изглежда, сигурна съм, че е бил неустоимо вкусен! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Живе, изглежда много апетитен :)
    И съм сигурна, че ухае чудесно!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, Живе, наистина е като селският хляб от едно време, как го излапвах като дете наполовина:). Чудесен е! Лека вечер, Живе и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен е! Приготвям си почти всяка седмица домашен хляб по различни рецепти и няма по-вкусен от него!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина много вкусен!Вчера мъжът ми каза да не купувам вече хляб от магазина...
    Благодаря ви ,момичета и хубава вечер ви желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен е. И каква коричка има ммммм...Поздрави, Живче :)

    ОтговорИзтриване