неделя, 19 май 2013 г.
Берковска баница с праз
Отворих тази стара книжка ,за да си харесам рецепта
и от там си избрах една от многото баници.
Леля на моят съпруг преди години ни правеше такава,но така и попитах за рецептата.Намерих я тук и всички останахме много доволни от резултата.
Продукти:
1 ЯЙЦЕ
1ч.л. сол
2ч.ч. хладка вода
малко масло
брашно около килограм
1ч.ч. масло,маргарин и мас-мека смес за намазване на корите
Няколко стръка праз,сварен и изцеден в гевгир
200гр. сирене
1-2 с.л. грис
Приготвяне:
В купа се пресява брашно,прибавя се маслото и се омесва с пръсти,за да стане на трохи+яйцето,водата и солта.Омесва се средно меко тесто ,разделя се на 2 различни по големина топки и се разточна на кръг една от тях.
Намазва се кората с мазнина ,реже се на няколко лъча,
и се прехлупват един върху друг.
Оформя се на топка .
През това време може да се свари праза и да се остави да се изцеди.
Така се прави и с по-малката топка и покриват с прозрачно фолио и се прибират за 30 мин. в хладилника.След това тестата се разточват и по същия начин се прави до 3 пъти.Разточва се по-голямото тесто ,така че, да излезе малко от тавата.
В купа се слага праза ,сиренето и гриста.Обърква се и се изсипва върху кората.
Разточва се по-малката кора и се разпределя върху плънката.Намазва се с мазнина и се надупчва с вилица.
Пече в предварително затоплена фурна на 180 градуса за около 25 минути.
След като се изпече,леко я напръсках с вода и завих с месал/както се казва по нашенски/ и я оставих за известно време.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Живе, никога не съм опитвала баница с праз, но все съм искала да пробвам как е. Твоята изглежда чудесно.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Живе, баниците с праз винаги са ми били любими, а тази изглежда супер! Хубава неделна вечер!
ОтговорИзтриванеМного примамлива!
ОтговорИзтриванеМоите мъже в къщи друга не признават и затова правя повечето с праз.
ОтговорИзтриванеМного добре изглежда, а и баниците с праз са ми любими. Записвам си тази берковска красавица :) Поздрави и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеЖиве, баницата е много интересна. Така правя едни мекички и се получават много пластове. Наистина си представям колко е вкусна и хрупкава. Поздрави, Живе!
ОтговорИзтриванеМного вкусна изглежда тази баница. Предполагам, че може и само със сирене да се направи и пак ще бъде много вкусна :)
ОтговорИзтриванеИ само със сирене ще е вкусна.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица на всички!
Правя баница с праз и много я харесвам. Интересен начин на оформяне на тестото. Ще опитам!
ОтговорИзтриванеСпорна седмица!
Направих я със сирене. Прекрасна е. Благодаря за чудесната рецепта!
ОтговорИзтриванеБаницата ти е прекрасна,искам да я направя ,но имам следните въпроси:
ОтговорИзтриване-може ли след като се оформи тестото на топки ,да престои вечерта в хладилника и за улеснение на другия ден да се разточи и изпече.
-с това количество брашно ,което не е малко в какъв размер тава да се направи баницата ,за да не остане сурова.
Благодаря предварително!
Поздрави
Ина