неделя, 20 октомври 2013 г.

Вкусни хлебчета със семена




Миналата година Валето /Валентина Солакова/ми подари абонамент за Кулинарен журнал и цялата година черпя идеи от малките книжки.Вале,благодаря ти ,миличка!Та в последният брой видях тези хлябчета и ги направих .Станаха много сполучливи.

Продукти:
15гр.мая-аз сложих половин кубче
1ч.л. захар
200мл.топло прясномляко
1 яйце-жълтък за намазване +1ч.л. ракия
20гр.масло
3с.л.сметана и ако искате още 3 за намасване на корите
600гр. брашно
1с.л. сол
1 пакет сусам или семенапо избор

Приготвяне:

В чаша слагам маята,захартаи мако прясно мляко да стане на каша и оставям да шупне.В купа слагам белтъка,разтопеното масло,заквасената сметана.Добавям шупналата мая,няколко лъжици брашно и останалото мляко и разбърквам да стане на каша.


В съд се пресява брашното,солта .Направете кладенче и добавете по малко от кашата.
Оместе еластично тесто,направете го на топка и я намажете с олио.Оставете  на топло да втасва.

Готовото тесто разделете на 2 части.Разточете първата топка кора и поръсете със семена,аз намазах и със сметана.Нарежете кората на 6-7 еднакви ленти.Направете същото и с другата кора.


Навийте на рулца и подредете в два реда в намазнена или покрита с хартия правоъгълна форма.Намажете с разбит с ракията жълтък.Оставете да втаса още 15 минути.

Печете до готовност в загрята фурна на 180 градуса.

Готовото хлебче намажете с масло и завийте с кърпа.

Може да се хапне и с нещо леко пикантно-като апетитката на Катето,която правя  за втори път  тази есен,с бучка сиренце например----


Да ви е сладко...

2 коментара:

  1. И как да не ни е сладко, Живе? :)
    Домашни хлебчета и с тази лютеничка, не ми трябва друго. Прекрасно са се получили, браво!
    Сърдечни поздрави и хубава неделя. ;)

    ОтговорИзтриване