четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Оризов кейк-κέικ Рυζιου

За колегите направих този гръцки десерт.Не очаквах много от него,но всички останаха очаровани от вкуса му,както и аз.Не бях чувала за ориз в тестото,но щом  гърците го хапват,що и ние да не го изпробваме.

С чаша чай се връзва много добре.Ето и рецептата:

Продукти:

1 литър прясно мляко
200гр. ориз
200гр.захар
100гр.масло
3 яйца
60гр.брашно
2 ч.л. царевично нишесте
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
малко сушени боровинки-може и без тях
кората от 1 лимон
пудра захар за поръсване


Приготвяне7
В купа пресяваме брашното,бакпулвера,царевичното нишесте и солта и оставяме настрана.В голям широк съд или в тендера слагаме млякото с половината захар и маслото на средна температура.Когато млякото заври ,добавяме ориза.Разбаркваме леко.Оставяме ориза даври около 20 минути,като бъркаме от време на време.По някое време сложих и боровинките.Ако трябва прибавяме още 100мл.мляко ,ако накрая ни се вижда по-суха сместа.Сваляме от огъня и оставяме да се охлади.рибавяме настърганата кора от лимон.



Разбиваме белтъците като за целувки на твърд сняг.В друг съд разбиваме жълтъците с останалата захар и когато е добре разбито прибавяме на порции брашнената смес .Тази смес се излива при ориза.Разбарква си и се прибавят белтъците на порции ,като се объркват леко с шпатула или дървена лъжица.Сместа се сипвав тава покрита с хартия-моята беше тортена форма-28см.Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 45-50 минути.
Отгоре за по-ефектно,сложих  дантела и поръсих с пудра захар.



Докато стигна до офиса,фигурите се поразмазаха...То не бе метро,то не бе автобус...


И така не му простиха-добре ,че не отказват на моите измишльотини всеки път.




6 коментара:

  1. Колежка да съм ти, Живе! Чуден и красив с тази дантела! За вкусът не се и съмнявам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Живе,моите адмирации за вида на кейка!Прекрасна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен кейк, вкусен и много красив.
    И аз съм замислила утре да правя нещо сладко с ориз по гръцка рецепта, но никога не съм го пробвала лично.
    Прегръщам те Живе*)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодарности....прегръдки и от мен!
    Хубави почивни дни ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. откъде да си купя царевично нишесте-проклет да съм не съм чувал за такова нещо.Има ли го по магазините?

    ОтговорИзтриване
  6. Живе,ама как само си го накиприла с тази бяла дантела!Много интригуваща рецепта!И аз не съм правила подобен кейк с ориз,но мисля,че ще е много сочен!Сърдечен поздрав и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване