неделя, 17 ноември 2013 г.

Канелени рулца



Канелени,ароматни и мнооого вкусни рулца....

Тези рулца видях при Йоанка-за две седмици два пъти ги правя.Правих ги на село за родителите ни и сега за децата ни.Хапват се леко топлички-много по-вкусни са така.

Посочените дози са за 16 броя рулца.
За тестото:
  • 100 г захар
  • 1 чаена лъжица сол
  • 100 г меко масло
  • 1 голямо яйце, със стайна температура, леко разбито
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 500 г бяло брашно + допълнително ако има нужда
  • 7 г суха мая за хляб
  • 300 мл прясно мляко, със стайна температура
За канелената захар:
  • 100 г фина кристална захар
  • 15 г канела на прах (1 1/2 супена лъжица)
За глазурата:
  • 200 г пудра захар
  • 100-120 мл топло прясно мляко
  • лимонов, портокалов или ванилов екстракт, или ром
За тестото в купа се смесват захарта, солта и маслото. Разбиват се с миксер докато сместа стане кремообразна. Добавят се яйцето и лимоновата кора. Разбиват се добре в сместа. Към нея се изсипват прясното мляко, маята и брашното. Разбъркват се с дървена лъжица докато се образува меко тесто. Ако тестото лепне се добавя още брашно.
Тестото се пренася върху леко набрашнен работен плот и се меси около 10 минути докато стане гладко, еластично и не лепне, но трябва да остане меко. Оформя се на топка и се поставя в намазана с растителна мазнина голяма купа. Купата се покрива със стреч фолио и се оставя на топло място за около 2 часа или докато тестото удвои обема си.
За канелената захар – захарта се смесва с канелата и се разбъркват хубаво.
Подготвя се тава с диаметър 30-32 см. Дъното и стените се намазват с разтопено масло.
Когато тестото втаса се пренася върху леко набрашнен плот. Разточва се на правоъгълник с дължина 60 см и ширина 30 см. Върху цялата повърхност на разточеното тесто се разпределя канелената захар. 

Правоъгълникът се навива на руло. Рулото се нарязва на 16 парчета с дебелина 3 см. Парчетата се подреждат в подготвената тава, като се поставят със срязана част нагоре. Не се прилепят плътно едно до друго, а се подреждат на малко разстояние едно от друго. 

Покриват се хлабаво със стреч фолио или кухненска кърпа и се оставят на топло за 1-1 1/2 часа докато се надигнат и запълнят оставеното разстояние между тях.Аз го поставам в затопленафурна -на 50 градуса и катовтасат увеличавам градусите.
Фурната се нагрява на 180°C. Тавата с рулцата се слага на средно ниво на фурната. Пекат се 30 минути. 

След като се извадят от фурната се оставят за 10 минути да се поохладят и се напръскват с глазура.

За глазурата пудрата захар се пресява и към нея по малко се изсипва прясно мляко до желаната гъстота.  Добавя се избран аромат.
Днес сутринта закусихме с тях-аз иВерчето.Направихме си домашен чай с мента и липов цвят и и им сенасладихме.

Особено леко затоплени-като козуначета са....

Това беше от мен....


Успешна нова седмица на всички !



Няма коментари:

Публикуване на коментар