неделя, 24 ноември 2013 г.

Ръжени хлябчета със сусамов тахан

Както съм подкарала нещата с тахана,направих и тези вкусни хлябчета.
Продукти:
1 1/2 ч.ч. топла вод
1ч.л.мед
1/2 пакетче мая
2 с.л. сусамо тахан
200гр. пълнозърнесто брашно
200гр. бяло брашно
1ч.л. сол

Приготвяне:
Маятасе натрошава в чаша,прибавя се малко водичка и 2 лъжици брашно-прави се кашичка и се остава за 15 минути да шупне.След това в съд се слагат брашната,маята,останалата вода,меда, солта  и тахана.Всичко се обърква и ако има нужда се прибавя още брашно,докато се получи топка тесто.
Намазнява се леко и се покрива с прозрачно фолио да втаса-около 2 часа,докато удвои обема си.След като тестото втаса се оформят топки,които подредих в набрашнена тава,отгоре леко ги цепнах с ножа,поръсих с брашно и сложих в леко затоплена фурна-на 50 градуса да втасат още веднъж.


Засилвам фурнатана 180 градуса,за да се изпекат.Изваждам от фурната,напръсквам леко с вода и покривам с кърпа.

След като се охладят,питките могат се се хапнат сладко,сладко...
Благодарение на Надето-една моя колежка,която ме открехна за тахана,открих и тази вкусотия сусам и мед-няма такава вкусотия...който обича халва,може да си направи и да си намаже на филийка.
Хубава неделна вечер от мен!

7 коментара:

  1. Живе, честита нова визия на блога! Хлебчетата са бижу! Чудесни са, мила! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са новите ти предложения, Живе,
    много харесах идеите с тахан и тези питки са отлично попълнение в тази серия рецепти. Страхотни са...
    Благодаря, поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусни!!! Поздрави, Живче!

    ОтговорИзтриване
  4. Фантастични са Живе! Представям си как ухаят! Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  5. Живе,и питките,и кекса са чудесни!Този тахан така и още не съм го тествала,все отлагам!Идеята ти за настърганите корички страхотно ми допада,благодаря,че сподели!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ,момичета-прегръщам ви...

    ОтговорИзтриване