Честит Декемри!
Бъдете весели и щастливи,приятели!
Обичам този месец-снежен,приказен,ухаещ на портокал и канела...Украсих си в къщи-нека ми е празнично....
И за разкош -малки млечни питки...
И бързо се хапват,затова направих двойна доза.
А за студеното време и с чаша чай от мента,салвия и липов цвят.Захлупваме и се наслаждаваме на чудесна закуска....
Продукти:
Продукти:
- 1 яйце
- 100 мл прясно мляко
- 225 г брашно тип 500
- 1/2 ч. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 50 г разтопено масло
- 1 ч. л. суха мая
Приготвяне:
Маята се размива заедно със захарта в топлото прясно мляко.Покрива се и се изчаква около 5-10 минути до образуването на мехурчета. Пресятото брашно се прибавя на етапи.Омесва се еластично тесто, като накрая се добавя маслото, яйцето и солта (10-15 минути).Тестото се поставя в намаслена купа и се покрива.
Оставя се да втаса на топло място за 40 минути или докато не увеличи обема си два пъти.
Втасалото тесто се постава върху набрашнен плот и леко се удря, за да спадне.
Разделя се на 12 топки (36 г), които се оформят на овални хлебчета.Тава за печене се застила с хартия за печене.Оформените питки се нареждат близо една до друга (6 броя на ред).
Покриват се и се оставят за 30 минути на топло, докато увеличат обема си двойно.В това време фурната се загрява на 220 С.
По желание питките се намазват с млякото.
Пекат се в 15-18 минути до златист цвят.
Готовите млечни питки се охлаждат върху метална скара, както са залепени, след което се разделят.
Рецептата видях от тук.
При нас е вече така,когато си тръгвам от работа.
И така.
Прекрасна неделя от мен!
Няма коментари:
Публикуване на коментар