неделя, 1 декември 2013 г.

Млечни питки

Честит Декемри!
Бъдете весели и щастливи,приятели!
Обичам този месец-снежен,приказен,ухаещ на портокал и канела...Украсих си в къщи-нека ми е празнично....
И за разкош -малки млечни питки...


И бързо се хапват,затова направих двойна доза.
А за студеното време и с чаша чай от мента,салвия и липов цвят.


Захлупваме и се наслаждаваме на чудесна закуска....

Продукти:
Продукти:

  • 1 яйце
  • 100 мл прясно мляко
  • 225 г брашно тип 500
  • 1/2 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 50 г разтопено масло
  • 1 ч. л. суха мая
2 с. л. прясно мляко за намазване

Приготвяне:

Маята се размива заедно със захарта в топлото прясно мляко.Покрива се и се изчаква около 5-10 минути до образуването на мехурчета. Пресятото брашно се прибавя на етапи.Омесва се еластично тесто, като накрая се добавя маслото, яйцето и солта (10-15 минути).Тестото се поставя в намаслена купа и се покрива.
Оставя се да втаса на топло място за 40 минути или докато не увеличи обема си два пъти.
 Втасалото тесто се постава върху набрашнен плот и леко се удря, за да спадне.
Разделя се на 12 топки (36 г), които се оформят на овални хлебчета.Тава за печене се застила с хартия за печене.Оформените питки се нареждат близо една до друга (6 броя на ред).

Покриват се и се оставят за 30 минути на топло, докато увеличат обема си двойно.В това време фурната се загрява на 220 С.
По желание питките се намазват с млякото.


Пекат се в 15-18 минути до златист цвят.


Готовите млечни питки се охлаждат върху метална скара, както са залепени, след което се разделят.
Рецептата видях от тук.

При нас е вече така,когато си тръгвам от работа.
И така.

Прекрасна неделя от  мен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар