неделя, 15 декември 2013 г.

Телешки кюфтенца на фурна-Γιουβαρλάκια στο φούρνο

От време на време надничам в едни и същи гръцки блогови и от там все си харесва по нещичко.Точно сега в Лидъл предложиха телешка кайма


 и тези кюфтета реших да ги направя по тази рецепта.Колко е кайма от младо теленце е друг въпрос.Пекат се във фурна и пърженето отпада-лесно и бързо.

Продукти:

телешка кайма-1 кг.
ориз-150гр.
голяма глава лук
магданоз-3 с.л.
гьозум-2 с.л.
брашно-80гр.
сока от 2 лимона
сол,черен пипер,кора от лимон

Приготвяне:
Омесете в купа каймата,магданоза,ориза/измит и суров/,2,3 с.л. зехтин,солта,чере пипер.Ако сместа ви севижда суха,може малко да се напръска с вода.Оставете за час в хладилника .Непосредствено до купата с каймата сложете съд с брашно и овалвайте направените кюфтета.

Направих ги леко продълговати, както си беше направила и гъркинята.Подредете в намазнена тава.

В края на тавичката изсипете останалото олио,сока от лимоните ,лимонената кора и 1 к.ч. вода.Пекат се на 180 градуса -40/50 минути.Може да се обърнат по някое време с 2 лъжици.Ако трябва се долива малко вода,за да не остане сухо докато се изпекат.
За гарнитура изпекох картофи и вечерята беше спретната.

2 коментара:

  1. Живе, много вкусни кюфтенца си направила, а и каймата изглежда хубава! Чудесна рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,Кате-станаха наистина вкусни.
    Хубава неделя на теб!

    ОтговорИзтриване