И нещо от сладкарския курс.Този път правихме сухо унгарско руло.След два дни това руло беше божествено вкусно.Сладкото попи в платката и аромата се разнесе навсякъде.
Продукти:
за платката
яйца-4 броя
захар-100тр.
брашно -100гр.
какао-10 гр.
за пълнежа:
мармалад-шипков-500гр.
за разреждане -глюкоза
за сгъстяване-сладкарска галета
за поръска-кристална захар-150 гр.
Приготвяне:
Включваме фурната на 200градуса.
Разбиват се белтъците с 2/3 от захарта,отделно се разбиват жълтъците с останалата захар.Двете смеси се събират и се омесват на ръка,като леко се обърква сместа.Леко се сипва брашното като през това време се обръща сместа .Отделя се 1/5 от тестото и в него се сипва какаото.Върху плоска тава се слага хартията и се очертава с молив размер 30/40см. Сместа се сипва в средата.
Разпределя се първо на кръст и след това по очертанията .
.Сместа с какаото се сипва в пош и с него се рисува върху белият блат различни фигури -може да е само един модел.
Но преподавателката ни показа няколко.
С ножче може да се дооформят.
И да се получат ето такива форми.
Блта се пече за 6-8 минути.След изваждането от фурната се поръсва със захар и се захлупва с друга по-голяма тава.Така престоява,докато изстине.
Покривава се хартия и с нея се обръща,за да се намаже с пълнежа.Когато сладкото е по-рядко,може да се добави така наречената сладкарска галета.
Ако ви остане от някой блат ,приберете в хладилника и при нужда може да се настърже и да се прибави към мармалада.Не се усеща изобщо при консумация.
Сваля се хартията от платката-внаги от средата към краищата,за да не се начупи.
Сладкото се сипва в средата и след това се разнася ,като се оставя по 2 см от краищата.
Рулото се навива с помоща на хартията,като се стараем да е по-стегнато.
Хартията остава-с нея завиваме рулото и прибираме в хладилника за няколко часа.
През това време се учихме да правим розички от шоколад.
И така мина този урок....с вкусно унгарско руло.
По желание украсих със сметана и кристална глазура-да е по-цветничко...
Брех, че инетерсно, Живе! Представям си колко вкусно е станало... Аз и меденките така ги обичам - когато след няколко дни попие мармаладът в тях. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и отново да ни покажеш какви ги майсторите. :)
И на мен ми е много интересно! Особено за шарките и "сладкарската галета".
ОтговорИзтриванеЖиве, я направи един сладкарски курс тук! :)
Гери,наистина след дни стават по-ароматни и мекички и меденки и рула....
ОтговорИзтриванеТака подробно, си е направо курс,Тили.
Приятен ден!
Чудесно е станало! Покажи как стават и розичките:)Къде е този курс?
ОтговорИзтриванеТози курс е по програма -"Аз мога повече".Кандидатстват хора които са на трудов договор и работят в частна фирма.Може да преминете един езиков-аз изкарах гръцки преди 2 години и един с друга специалност-както в случая сладкарски.Курсовете са безплатни -ваучерите с парите са предоставени от европейският съюз.Но доколкото знам периода му е от 2007 до 2014година.Много съм доволна от тази програма-и в двата случая попаднах на много добри преподаватели и още по-добри колеги курсисти с които се виждаме и извън курсовете.
ОтговорИзтриванеСтрахотно изпълнение, поздрави!
ОтговорИзтриване,Живе,страшно руло си направила,много,много красиво е,браво!
ОтговорИзтриванеПрекрасно изглежда рулото, Живе,
ОтговорИзтриванекрасиво, ефектно и нежно изкушаващо...
Много харесах и бабината ти погача -
хубав курс посещаваш, детайлните ти рецепти са страхотни.
Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден!
Благодаря!Следва още едно руло ,което ще покажа.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Живе, омагьоса ме с това руло! Такава красота! Браво!
ОтговорИзтриване