вторник, 14 януари 2014 г.

Сухо унгарско руло

И нещо от сладкарския курс.Този път правихме сухо  унгарско руло.След два дни това руло беше божествено вкусно.Сладкото попи в платката и аромата се разнесе навсякъде.
Продукти:
за платката
яйца-4 броя
захар-100тр.
брашно -100гр.
какао-10 гр.

за пълнежа:
мармалад-шипков-500гр.
за разреждане -глюкоза
за сгъстяване-сладкарска галета
за поръска-кристална захар-150 гр.


Приготвяне:

Включваме фурната на 200градуса.
Разбиват се белтъците с 2/3 от захарта,отделно се разбиват жълтъците  с останалата захар.Двете смеси се събират и се омесват на ръка,като леко се обърква сместа.Леко се сипва брашното като през това време се обръща сместа .Отделя се 1/5 от тестото и в него се сипва какаото.Върху плоска тава се слага хартията  и се очертава с молив размер 30/40см. Сместа се сипва в средата.
Разпределя се първо на кръст и след това по очертанията .


.Сместа с какаото се сипва в пош и с него се рисува върху белият блат различни фигури -може да е  само един модел.


Но преподавателката  ни показа няколко.



С ножче може да се дооформят.


И да се получат ето такива форми.

Блта се пече за 6-8 минути.След изваждането от фурната се поръсва със захар и се захлупва с друга по-голяма тава.Така престоява,докато изстине.


Покривава се хартия и с нея се обръща,за да се намаже с пълнежа.Когато сладкото е по-рядко,може да се добави  така наречената сладкарска галета.

Ако ви остане от някой блат ,приберете в хладилника и при нужда може да се настърже и да се прибави към мармалада.Не се усеща изобщо при консумация.

Сваля се хартията от платката-внаги от средата към краищата,за да не се начупи.
Сладкото се сипва в средата и след това се разнася ,като се оставя по 2 см от краищата.
Рулото се навива с помоща на хартията,като се стараем да е по-стегнато.
Хартията остава-с нея завиваме рулото и прибираме в хладилника за няколко часа.

През това време се учихме да правим  розички от шоколад.
И така мина този урок....с вкусно унгарско руло.
По желание украсих със сметана и кристална  глазура-да е по-цветничко...

10 коментара:

  1. Брех, че инетерсно, Живе! Представям си колко вкусно е станало... Аз и меденките така ги обичам - когато след няколко дни попие мармаладът в тях. :)
    Поздрави и отново да ни покажеш какви ги майсторите. :)

    ОтговорИзтриване
  2. И на мен ми е много интересно! Особено за шарките и "сладкарската галета".
    Живе, я направи един сладкарски курс тук! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Гери,наистина след дни стават по-ароматни и мекички и меденки и рула....
    Така подробно, си е направо курс,Тили.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно е станало! Покажи как стават и розичките:)Къде е този курс?

    ОтговорИзтриване
  5. Този курс е по програма -"Аз мога повече".Кандидатстват хора които са на трудов договор и работят в частна фирма.Може да преминете един езиков-аз изкарах гръцки преди 2 години и един с друга специалност-както в случая сладкарски.Курсовете са безплатни -ваучерите с парите са предоставени от европейският съюз.Но доколкото знам периода му е от 2007 до 2014година.Много съм доволна от тази програма-и в двата случая попаднах на много добри преподаватели и още по-добри колеги курсисти с които се виждаме и извън курсовете.

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно изпълнение, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. ,Живе,страшно руло си направила,много,много красиво е,браво!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасно изглежда рулото, Живе,
    красиво, ефектно и нежно изкушаващо...
    Много харесах и бабината ти погача -
    хубав курс посещаваш, детайлните ти рецепти са страхотни.
    Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря!Следва още едно руло ,което ще покажа.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Живе, омагьоса ме с това руло! Такава красота! Браво!

    ОтговорИзтриване