сряда, 12 февруари 2014 г.

Какаов сладкиш с портокал


А този сладкиш е за колегите ми.Исках да ги почерпя за здравето на Ради и избрах рецепта от блога на Мира Беше много вкусен.

Продукти: 

4бр.- яйца
1 ч.ч.- захар 
1/2ч.ч.-олио 
1 и 1/2 ч.ч.- брашно
3с.л.-какао 
1 -ванилия
1-бакпулвер 
2бр.-портокали
настъргани портокалови кори 

За карамела: 
5 с. л.- захар за карамела
1/2 пак. краве масло

За сиропа:
2бр.-портокали
3с.л.-захар 



На дъното на тавата/28 см/ се поставя изрязана пекарска хартия.Карамелизира се захар и се разпределя върху нея.След това се изсипва разтопеното предварително масло.


Подреждат се предварително почистените и нарязани на кръгчета портокали


.Приготвя се кексова смес от изброените продукти.Разбиват се яйцата със захарта,след това се добавя олиото, брашното смесено с бакпулвера,какаото ,ванилията и портокаловите корички.С кексовата смес се заливат плодовете.




Пече се на 180 гр. за 40мин.или до суха клечка.След това сладкишът се оставя да поизстине.Аз изрязах горната част,защото стана като купол и оставих да изсъхне.Направих на трохи и прибрах при нужда мога да уплътня някое сладко,конфитюр,както бях споменала преди време.Демек сладкарска галета се получи.

После се изцеждат портокалите и се добавя захарта.
Сиропа се загрява за кратко на котлона ,докато се стопи захарта.
Оставя се да се охлади.Аз сиропирах охладения сладкиш след изпичане.

Леко се прокарва нож от страни да се освободи от стените на тавата.
Обръща се върху поднос и се маха хартията.


Оставя се да се охлади за час в хладилник преди сервиране.



Мире,благодаря за споделената рецепта!

7 коментара:

  1. Живе, фантастичен е! Просто неустоим! Жива и здрава да Ради, а ти все така да твориш чудеса:) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Вече и в публикация го видях.:)Изглежда чудесно,Живе!
    Слънчев ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда чудесно, а шоколадово-портокаловата комбинация е класика в жанра!

    ОтговорИзтриване
  4. Определено е прекрасен! Колкото е сладък, така сладък да бъде и живота на малката Ради. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Защо на снимката плодовете са наредени отгоре, а не най-отдолу

    ОтговорИзтриване
  6. Извинявам се на авторката. Не ми се отваряха долните снимки, а на горните маслото ми заприлича на тесто. Много ми хареса рецептата, ще го направя.

    ОтговорИзтриване