сряда, 26 февруари 2014 г.

Еклери и мини еклери

Парено тесто за печене:
вода-200гр.
щипка захар
щипка сол
олио или масло-100гр.
Ври на котлона до кипване.Сваляме.
Слагаме наведнъж 150гр. брашно  и попарваме до гладко тесто-охлаждаме до 60 градуса.
5 яйца на стайна температура.
Разбиваме едно по едно яйцата и прибавяме към сместа.След всяко яйце бъркаме до поемане на яйцето.Дресираме върху  хартия за печене.

Изпичаме на 230 градуса за 6 минути.Пече на две фази.
1-ва фаза-220-230 градуса е за образуваме на въздушна камера/черупка/ш стабилна кора сэс златисто кафяв цвят.
За доизпичане на средината температурата се намалявадо 200градуса,като ако се правят мини еклери се намалява вентилатора,за да не ги издуха.
Комбиниран крем:
Сваряваме 600гр.прясно мляко+150гр.захар.Отделно разбиваме 4 жълтъка,4 с.л. брашно,200гр.студено прясно мляко.Сипваме жълтъчната смес към млякото,като сме свалили съда от котлона,разбъркваме хубаво и тогава връщаме съда на котлона.Бъркането продължава и когато сместа заври оставаме още 6-8 минути през които пак бъркаме,за да не загори сместа.Когато крема е готов го прецеждаме,за да няма бучици
Отделно разбъркваме 125 гр.масло ,прибавяме крема.Сипваме тази смес в тавичка и покриваме сместа с прозрачно фолио плътно.Не тавичката отгоре,а самата смес -завиваме я.Ако нямаме фолио,поръсваме с пудра захар,за да не хваща коричка.
Разбиваме 500гр.течна сметана и омесваме с изстиналия крем.



Украсяват се с шоколад.

И се хапват с удоволствие....

2 коментара:

  1. Отдавна не съм правила еклери. Ще се почерпя с твоите, Живе! :)
    Много богат и вкусен крем за пълнежа!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошни еклери, дано и при мен да се получат така!

    ОтговорИзтриване