неделя, 16 март 2014 г.

Шахматна торта

И на тази торта ни научи г-жа Сотирова.С лек сметанов крем и завършена  с желираща глазура.

За 4 платки:

6 яйца
пудра захар-100гр.
захар кристал-150
брашно-350гр.
маргарин-60 % масленост-250гр.
бакпулвер-1
какао-20-30 гр-зависи от силата на цвета

За комбинирания крем
инстантен крем-100гр.
вода -250гр.
сметана -650гр.
За панировка-150гр.крокант

Започваме с платките.
Маслото с по малко от буздарта захар се разбиват до побеляване.Прибавят се 1 по един жълтъците.Отделно се разбиват белтъците с кристалната захар.Пресяват се брашното и отделно какаото.Бакпулвела се счуква и се прибавя към брашното + ванилията.
Всичко се обединява като  се прибавят на няолко пъти белтъците и брашното.Бърка се с дървена лъжица-избиване.

След като тестото е объркано добре се разделя на 2 равни части и в едната се слага какаото.Взимаме 2 еднакви шприца с еднакви отвори и поставяме тестото в пошове.Очертаваме с молив 4 кръга с диаметър 26см.Намираме средата и  първите две платки в средата започваме с бяло тесто ,а другите 2 с какаово тесто.
Редуваме кааов  и бял .Започваме с какаов и зъвърашваме с какаов.започваме с бял и завършваме с бял.
Пекат се на 180 градуса  за 8-10 минути до златисто кафяво.
Още топли,платките се отлепят от хартията и се изрязват с райфа.

Избира се най-хубавата платка за отгоре.
Изработване на крема:
Разбива се с миксер инст.крем с водата и на порции се добавя сметаната до пълно избиване.Докато стане на връхчета.

Слага се първата платка като я похлупваме с лице нагоре и мажем с крема.

Заглаждаме.
Втората платка е с изрязаното нагоре.


Крема е равен на дебелината  на платката.

Старая се,защото госпожата  ме наблюдава .И ако трябва ме корегира,дори понякога ни хваща ръката  като на първолаче.Много е добра г-жа Сотирова.

И Валя се старае...

Тортата се заглажда само отстрани  и се прибира във фризер за 30 минути.

Маже се с желираща глазура.
.Панира се с крокан или сладкарска галета/от изрезките на платките/се правят трохи.
Реже се на другия ден.




1 коментар:

  1. Много лесно изглежда, както си го обяснила, Живе! Интересна и красива се е получила тортата! Фризер или хладилник? Поздрави и пак да ни показваш :) в снимки и обясения!

    ОтговорИзтриване