Ароматен и вкусен хляб...
Продукти:
400 грама брашно за хляб200 грама пълнозърнесто брашно
1 ½ чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
1/2 кубче мая-или1 пакет суха
4 супени лъжици тахан
Хладка вода-300мл
2-3 супени лъжици царевично брашно
семена за поръсване
Приготвяне:
В купа сложих по малко от брашната,а в друга купа с хладка вода разтворих маята,захарта,солта,тахана.Омесвах и прибавях от брашнотои месих в продължение на 10 минути.
Покрих купата с капак и сложих в леко затоплена и изключена фурна да втаса-поне 1 час.
/Тестото може да се сложи и в хладилника ,покрито с фолио да престо до следващия ден ,когато ще се пече.Изважда се на стайна температура да поседи ,за да продължи втасването./
След като втаса,сложих хартия за печена в тавата от фурната и поръсих с царевично брашно .
Слагам отгоре тестото и намазвам повърхността с вода.Правя дупки с пръстите и поръсвам със семена.
Покрих с чиста кърпа и се оставих за 30 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса.Печете до покафеняване за още 25-30 минути.
Извадете от фурната, внимателно се напръсква с малко вода
и оставете да престои в продължение на няколко минути, преди да я опитате
.Който обича тахан може да си я направи-ще му хареса...
Загрейте фурната на 180 градуса.Печете до покафеняване за още 25-30 минути.
Извадете от фурната, внимателно се напръсква с малко вода
и оставете да престои в продължение на няколко минути, преди да я опитате
.Който обича тахан може да си я направи-ще му хареса...
Много вкусен хляб. В Гърция гледах един такъв плосък хляб и много ми хареса, та ще си направя по твоята рецепта. Честити празници, Живе! Бъдете здрави и щастливи!
ОтговорИзтриванеМного ги умееш тези пърленки,хлебчета,фокачи,Живе,всеки път са толкова изкусителни,поздравления!С пожелание за успешни и позитивни пролетни дни!
ОтговорИзтриванеЧудесна е! Поздравления и благодарности за рецептата!
ОтговорИзтриванеИзглежда толкова привлекателна, непременно ще пробвам, защото обичаме тахан в много комбинации!
ОтговорИзтриванеС пожелания за хубава вечер, Живе!
Много ме впечатли с тази рецепта, Живе,
ОтговорИзтриванехаресах и сладките, сладкишите, баницата, срещата с Весето -
целият ти блог ми въздейства много вкусно, позитивно и вдъхновяващо ...
Благодаря за споделеното, поздрави и хубава нова седмица!