вторник, 2 септември 2014 г.

Капоната


Видях я ТУК,имах продуктите и ястието беше направено.Лятото с изобилие от зеленчуци не може да не бъде направена.Тили,благодаря за рецептата!Много ми хареса....

Продукти
2 патладжана
1 тиквичка
3 – 4 чушки
1 глава кромид лук
(1 малък морков)
3 домата
4 скилидки чесън
10 – 15 черни или зелени маслини без костилки
щипка захар
сол
3 – 4 с. олио /зехтин/
оцет на вкус - по желание
босилек (риган, мащерка или розмарин)

Приготвяне
Патладжан се обелва, нарязва на кубчета, посолява и оставя за около 30 минути да пусне горчивината си. След това се измива обилно. Тиквичката се обелва и също нарязва на кубчета.
Двата нарязани и леко посолени зеленчука се смесват с малко зехтин и се поставят в тавичка, застлана с хартия за печене. Пекат се до омекване около 20 минути в предварително загрята фурна, на около 200 – 220 градуса.
Лукът се нарязва на полумесеци, чушките на кръгчета или ивички, чесънът на ситно.
Доматите се обелват и се премахва семето и сокът им. Нарязват се на кубчета. Маслините са нарязват на кръгчета.
В останалата мазнина се задушават лука и чушките докато омекнат и моркова.
Прибавят се доматите, чесъна, захарта, сол на вкус. Когато сместа заври, се добавят изпечените патладжан и тиквичка, маслините и се оставя на слаб за няколко минути.По желание накрая може да се прибави оцет на вкус.При поднасяне се поръсва със ситно нарязан босилек .Най-вкусна е поднесена леко охладена, на стайна температура.



Аз добавих сиране-по-вкусно е с него.При мен леко се отдели от соса,защото сипах в чинията още топло,заради снимките ,но като постоя в съда и се охлади ,не беше толкона водно.Стана много добре на гъстота.

1 коментар: