четвъртък, 16 октомври 2014 г.

ПЕЧЕНИ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА В СЛАДКО- КИСЕЛ СОС


В този сос сложих люти чушки и малки нелюти.Рецептата видях при Марги-една великолепна кулинарка!Доста неща съм правила от нейните рецепти и винаги с отличен резултат.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
люти чушлета
захар
оцет
сол
повече чесън
доста копър

Чушленцата се изпичат леко и не се белят.
Сосът се прави като в тенджера сложите да кипнат оцет и захар в съотношение 1: 1 / например 1 кг захар с 1 литър оцет/ и сол на вкус. Солите и опитвате, докато ви хареса на вас. Колкото повече сос направите, толкова по- хубави ще бъдат чушленцата, защото не се приблъскват и мачкат в буркана.
Като кипне сладко- киселият сос се маха от огъня и веднага в него се пускат печените лютички нещица с добавка на повечко нарязан чесън и копър. Всичко се разбърква няколко пъти и се изчаква да изстине.
Насипвате в бурканчета и ако не ви достига сосчето- сварете си още / както вече ви написах/ и долейте.
Този вид консерва е с дълъг срок на трайност.
Не се слага никакъв консервант, нито пък се стерилизира! :)



Блога на Марги.-благодаря за споделените рецепти.И си обещала среща когато дойдеш в София.....

3 коментара:

  1. Живе, много хубава рецептичка!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Направих ги и соса много ми хареса/топиш с хляб и е вкусотия/. Първата ми доза залях чушките с марината и на следващия ден кипнах отново маринатата и карах на принципа на сладката: горещи буркани и капачки с гореща марината, затварям и обръщам за да се вакумира. 2-та доза обаче искам да си я направя - изстиналите чушки с изстиналата марината в студени буркани и капачки т.е. няма да се вакумира. Така дали ще има проблем? Другият ми въпрос щеше да бъде дали мога да сложа и магданоз, но както виждам от снимките ти, ти също си сложила.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно, вкъщи всички обожаваме такива чушлета! Ябълков оцет или винен оцет използваш при приготвянето им?

    ОтговорИзтриване