четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Хляб без мая



Ето и едно вкусно хлябче ,без мая,но с препечена коричка....Наскоро попаднах в блога на Таня ,а там е пълно с вкусни рецепти.Една от тях направих и аз.



Ето и рецептата преписана и направена .

Необходими продукти:
4 и ¾ ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
½ ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. кимион
2 с.л. мед
1 яйце
1 и ½ ч.ч. айран
4 с.л. разтопено и охладено масло


Начин на приготвяне:
Смесете заедно брашното, солта, содата, бакпулвера и смления кимион. Може да се добавят и цели зърна ким или кимион, ако предпочитате и в двата случая аромата е чудесен.
Направете кладенче в брашнената смес.
В малка купа разбъркайте яйцето, меда и айрана. Изсипете течните съставки в кладенчето. Разбъркайте с вилица енергично, докато съставките просто се смесят и добавете разтопеното масло. Разбъркайте. Посипете малко брашно върху плота и омесете тестото, само докато го оформите на топка, около 3 -4 пъти.
Поставете тестото върху тавичка постлана с хартия за печене и го разрежете на кръст с остър нож. 



Поставете хляба в предварително загрята фурна на 200˚С за 10 минути и след това намалете силата на топлината на 180˚С до готовност за още около 40 минути.



Ето тук е блога на Танчето.

8 коментара:

  1. Очаквах да е обикновено содено, но то било медено и с аромат на масло. Ммм! :) Чудно хлебче, Живе!

    ОтговорИзтриване
  2. Уу, чуден, чуден е станал! Браво, Живе! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Живе, благодаря ти за доверието! Направи ме много щастлива, да знаеш!
    Аз приготвям това хлебче много често, всички много го обичаме!
    Една голяма приятелска прегръдка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  4. П.П. Направо ми се иска да си отчупя едно залъче, чудесен е станал :)

    ОтговорИзтриване
  5. Mnogo dobre stana,no slojih leneno seme!super!

    ОтговорИзтриване