сряда, 12 ноември 2014 г.

Празнична погача


Погачата направих за колежкат ми Дани,с която ще поканят техни приятели за кумове.Дано да има хареса и да им е на късмет!



Продукти:
500 брашно + 50-100 гр за месене и разточване
3 яйца - единият жълтък е за намазване
2 с.л олио
1 с.л. захар /мед/
1/2 с.л. оцет /лимонов сок/
1/2 ч.л. сол
250 мл топло прясно мляко
100 гр разтопено краве масло
20 гр прясна мая или 7 гр суха

За намазване:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
сусам за поръсване

Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в 100 мл топло мляко, покрийте и оставете на топло да втаса 10 минути.В купа пресейте брашното и солта.Прибавете в него разбитите яйца, останалото топло мляко, олиото, оцета и втасалата мая.Замесете тесто докато започне да се отделя от стените на купата..Поставете на леко набрашнена повърхност и месете до получаване на меко, еластично тесто – 10 минути.
Поставете в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема – около час.
Втасалото тесто прехвърлете върху набрашнена повърхност, разделете на 2 равни части, всяка една от тях на още 4 – общо 8 части.Разточете всяка на кора с дебелина 3-5 мм, намажете с разтопено масло.
Съберете една върху друга 4 кори.Завийте заедно на руло.
По същия начин се процедира и с останалото тесто – получават се общо 2 четирипластови рула.Нареже всяко едно руло на триъгълни парчета.



Загрейте фурната до 180 градуса.Намазнете тава с диаметър 28 см.
В средата на тавата сложете изрязаните краища на рулата.Около тях подредете нарязаните триъгълници.


Покрийте с кърпа и оставете погачата да втаса на топло 30-40 минути.Намажете с разбития в 2 с.л. прясно мляко жълтък, поръсете със сусам.


Печете погачата 20-30 минути, като можете да намалите температурата на печене до 160 градуса.


Готовата погача намажете с масло, покрийте с кърпа и оставете така 10-15 минути.


С любов я направих  и дано донесе много любов на Дани и Серго!


Рецептата е от блога на Ева.

1 коментар: