петък, 14 ноември 2014 г.

Печени сърми с прясно зеле

Е  като видях сърмичките на Здравчето и не мирясах докато не сготвих в къщи.Ама пусто зеле не мога да отвия листата му.От 2 зелки успях да събера за една тава сърми.Много е крехко маминото зеле и се чупи при всеки опит да отделя едно цяло листо.В крайна сметка остатъка събрах за прясна салата.
Продукти:
Листа от прясно зеле-варят се в подсолена вода за много кратко-само леко да омекнат-до 2-3 минути
За плънката
1 гласа кромид лук-нарязан
1 морков-натърган
500 гр. кайма
2 ч.ч.ориз
2-3 супуни лъжици домашна лютеница
червен пипер
черен пипер
пресен магданоз
1малка  зелена чушка-ситно нарязана
1  малка червена чушка ситно нарязана
бульон разтворен във вода

Приготвяне:

Докато изстиват  листата ,направих прънката-задуших лука,моркова,каймата ориза и подправките,бульон и накрая лютеницата и магданоза.Отстраних от колона и оставих няколко минути с капак
Слагам в зелево листо от плънката ,завивам и нареждам в намазнена тава.Покривам с фолио както ми каза Здравчето и пека на 180 градуса.След половин час свалям фолиото и оставих да се запече.

И стана тази вкусотия....

Ама с такъв кеф си хапнах.....

Благодаря ти,Зиче за споделената рецепта-прегръдки и целувки от мен!

3 коментара:

  1. Ох, тези сърмички започнаха да се появяват вече !
    Много са апетитни, Живе!
    Хубав уикенд, мила :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусни, като дойде това време и сърмичките са редовни по трапезите. Не съм опитвала с прясно зеле. Благодаря за идеята!
    Поздрави и усмихната събота!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз ги харесах при Здравчето, а пък ти си ги приготвила и печени, още по-вкусни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване