сряда, 11 март 2015 г.

Торта с Кадаиф

Торта за моето по-малко пораснало момче....


Честит рожден ден,Теди!
С пожелания за упоритост,
за да следваш мечтите си;
смелост - да ги осъществяваш;
търпение, за да ги постигаш;
и много любов,
за да дава смисъл на всичко това!
Обичам те!

Макар и далеч от нас,ще си хапнем от тази тортичка за твое здраве.

Рецептата е от Мимчето,с малки изменения.Купих си пресен кадаиф от Гърция специално за тази рецепта,на която съм и хвърлила мерника от няколко години....
.И понеже грамажа беше повече,увеличих крема и разделих кадаифа на 4.
Продукти:
Кадаиф-450 гр.
250 масло

За крема:
500гр. сладкарска сметаназаразбиване
500 безсолна извара
300 гр.заквасена смената
100 гр. пудра захар
1 желатин
портокалови кори и есенция
1 ч.ч. смлени орехи

250гр. мед

Приготвяне:
Разделих кадаифа на 4 и всяка топка разслах във форма-26 см



 намазних с разтопено масло хубаво с ръка  


и слъжих върху хартия за печене.Леко запекох във фурната до приятен загар



Изваждат се с хартията от формата и се оставят да се охладят.И така с останалите.
Когато кадаифените платки изтинат напълно се приготвя крема. Изварата се смесва с пудрата захар и 2-3 с.л. от меда. Разбива с миксера докато се получи гладка смес. Добавят се портокаловата вода, портокаловият ликьор и сметаната. Бъркането продължава докато сместа увеличи обема си, благодарение на добавената сметана. Миксера се спира и се добавят заквасената сметана,скълцаните орехи- разбърква се с лъжица.
На дъното на тортената форма, в която сме пекли кадаифа се слага една от кадаифените основи. С лъжица се наръсва обилно и равномерно с 1/3 от меда. половината от извареният крем се изсипва върху нея и се заглажда внимателно.



Покриваме с вторият кадаифен блат, крем,блат и така до края.Така приготвена тортата се прибира в хладилника за няколко часа.




След разреза ще кача снимки-за сега тези.


Ето и  разрез на тортата
Не са достатъчни 24 часа престой в хладилника.Не беше се овлажнила напълно,но днес вече е много прятна.Може би трябва леееко да се сиропира,но 2 дни в хладилника в тортена кутия си е супер вкусна.



Ще я правя пак-интересна и вкусна....


9 коментара:

  1. Да ти е жив и здрав, Живе! А тортата е великолепна, сигурна съм, че е страшно вкусна. Току-виж като я види Теди и не издържи, та дойде да празнува с вас. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти,Гери!
    Не си пада много по сладкото Теди,така че ще издържи.
    Лек и приятен ден на теб,миличка!

    ОтговорИзтриване
  3. Да е жив и здрав Теди! Тортата е чудна! Искам и аз пресен кадаиф!:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Кате!Пресен кадаиф разбрах чи има в халите тук в София на щанд за турски продукти.

      Изтриване
  4. Да има късмет момчето! Нека Бог го благослови и да го стигнат всички добри майчини пожелания!
    Тортата е много интересна!Ще чакам и разрез! Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче,благодаря за милите пожелания!

    ОтговорИзтриване
  6. Живе, да ти е жива и здрава рожденичката!
    Прекрасна торта. Трябва да намеря кадаиф. Остнаха ми чите в тази тортичка :))))

    ОтговорИзтриване
  7. Живе, да ти е живо и здраво момчето!
    Много е хубава тортичката, и аз преди време с триста зора намерих пресен кадаиф, та правих по рецепта на Мария баница с тиквички - ще пусна рецептата, но първото което направих е кюнефе - божествено беше. Ще стигна и до тази торта, но пак трябва да издирвам кадаиф, не знам за халите, не съм чувала да има пресен там, но аз намерих на Женски пазар, в едно от арабските магазинчета, по-скоро помолих и след две седмици ми доставиха от Сирия.

    ОтговорИзтриване
  8. Да ти е жив и здрав Теди! Тортата е станала чудесна!
    То голям проблем бил този кадаиф в България да се намери!?!
    Дали няма в Карфур в България?

    ОтговорИзтриване