понеделник, 13 април 2015 г.

Козунаци

Христо Воскресе и светлина донесе! Бъдете здрави и по-добри !






Ето и Великденските ми козунаци....


ПРОДУКТИ:

5 яйца-1 жълтък за намазмане с малко вода
300 гр. захар
350 гр. прясно мляко
180 гр. мазнина (80гр мас,80 гр.масло  и 20гр олио/
1 кг. брашно за козунаци ми стигна точно
50 гр. жива мая
2 чаени лъжички лимонов сок
1/2 ч.л. сол

Аромати:
настъргана портокалова кора от 1 портокал, кора от 1/2 лимон ,
5 гр. махлеб млян,

филирани бадеми и кристална захар за поръсване на козунаците

Приготвяне:
Маята се слага в купичка заедно с 1 ч.ч. топло мляко-от общото,1/2 ч.ч. брашно,1 с.л. захар и се оставя да шупне на топло
Млякото заедно със захарта, солта и ароматите се загряват до 50 градуса, разбъркват се, като целта е да се разтопи захарта. Прибавя се 1/3 от мазнината-разтопена.Спазих томните пропорции.



Настъргва се кората на 1 портокал и половин лимон.
Лимонът се изцежда и се запазват 2 чаени лъжички от сока.
В дълбока купа се счупват яйца и се заделя един жълтък за намазване. Яйцата се разбиват до еднородност, към тях се прибавя лимоновия сок и настърганите кори от портокала и лимона, Всичко това се прибавя се към млякото.



Заквасената мая се прибавя към млякото.
Придържаме се към тази последователност, защото ако случайно млякото е по-горещо от колкото трябва, яйцата ще го охладят и маята няма да се претопли (пресече).
Постепенно се прибавя брашното и се меси с миксер, докато сместа поеме всичкото брашно. Последно се налива останала 2/3 част от мазнината. Меси се в продължение на 15 минути, като тестото се събира от периферията към центъра. Получава се на пръв поглед лепкаво тесто (така трябва да бъде).



Оставя се да почине 10-15 мин., след което се изсипва върху плот намазан с олио, събира се първоначално на топка, която измесваме на продълговата франзела и сгъваме на 3.По същия начин издължаваме и събираме тестото 10 пъти като правим това винаги в една и съща посока, за да се образуват конци. Тестото се прехвърля в тенджера, подмазана с олио и


се оставя да увеличи обема си 3 пъти или докато напълни тенджерата.


Подробности може да се видят тук при Жани

.Аз разделих на 3 и оформих два от козунаците на плитка с плънка от стафиди и желирани кубчета-от Лидъл .

Усуках на фитил  и сплетох.


А третия по този начин с пълнеж от локум.







Оставят се да втасат на топло ,след което се намазват с разбития жълтък с малко вода  и се поръсват със захар.
Може и с филирани бадеми да се поръси.

Пекох ги на 160 градуса,дори и ги покрих с фолио отгоре,защото много бързо ги хвана топлината.

Но пък станаха много вкусни

и добре оценени от гръцките ни гости.

Конци не търсих,само вкус и аромат....



Хапнахме си с голямо удоволствие,за което благодаря на Жани за точната рецепта!







7 коментара:

  1. Чудни, Живе, и тук - честито Възкресение, бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Воистина Воскресе, Живе! Здраве и всичко най-добро ти желая. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Честито възкресение Христово, Живе!
    Много красиви, ефектни и цветни празнични предложения - поздравления за теб!
    Здраве, любов и благоденствие, светли, мирни и щастливи дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Воистина Воскресе, Живе!
    Здрави и честити бъдете! Весели и щастливи посрещайте празниците и занапред!

    ОтговорИзтриване
  5. Честито Възкресение Живе! Здраве и щастие ви желая!
    Радвам се, че си доволна от рецептата :)
    Какво брашно използваш за козунаци?

    ОтговорИзтриване
  6. Здрави и благословени да сте, Живе! Прелестна празнична атмосфера си създала! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви-бъдете живи и здрави!

    ОтговорИзтриване