Продукти:
1 пакет фини кори за баница 500гр. при мен в тавата от фурната
400/500 гр. сирене
5+1 яйца
1 бакпулвер
3 пълни с.л. брашно
150 мл вода (газирана; лимонада)
80гр. масло или олио + още 5 с.л. олио + 2-3 с.л. олио
Дъното на тавата се намазва с масло/олио. Петте яйца се разбъркват с разтопеното масло или олиото (онова 80гр). Към тях се прибавя брашното и бакпулвера; разбърква се.Сиренето се натрошава. Взема се 1 кора, намазва се с по една лъжица от олиото (с четка, лесно и равномерно навсякъде). Върху нея се поставя още една кора. Тя се намазва с 2-3 лъжици от яйчената смес. Върху нея се поставя още една кора. Поръсва се с натрошеното сирене.
Трите кори се завиват на руло и поставят в тавата, която при мен е така премерена, че рулото от кори - поставено по дължината и - е съвсеем леко набрано.
Така се процедира и с останалите 3 или 4 комплекта тройки кори.
Готовата баница се нарязва напречно (на 3-4 части).Залива се с водата, разклаща се тавата, за да я поеме надолу.Баницата се намазва с останалото едно яйце, разбито с последните 2-3 лъжици олио.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса на средна скара, до зачервяване.
Изважда се от фурната и я покривам с кърпа.
Много точна и хубава рецепта.Вече я правя няколко пъти и се получава уникална баница.
ОтговорИзтриване