Видях това шоколадово вълшебство в блога на Ирма и си казах,че тази шоколадова торта ще приготвя за рожденния ден на по-големят ми син Драго.
С пожелание за здраве и много любов в смейството!
Той много обича точно такива торти и и се наслади с най-голямо удоволствие....
Рецептата я преписвам ,защото Ирмето така добре я е описала,че всеки би се справил с направата и.
за торта с Ø 23 см.-аз я направих във форма от 26 см с готови блатове от Лидъл.Но ако имате желание да направите ето как ги е направила тя.
за блата
7 яйца
60 гр. пудра захар
100 гр. кристална захар
100 гр. брашно
50 гр. какао
за крем пълнежа
300гр. меко масло
200 гр. пудра захар
50 гр. какао
250 мл. млечна сметана
300 гр. черен шоколад/ кувертюр
ядки, по желание
за глазурата
250 мл. млечна сметана
150 гр. черен шоколад
100 гр. млечен шоколад
за декорация
300 гр. шоколадов крем (Nu Crema или nutella)
80 гр. меко масло
100 гр. бял шоколад, рендосан
Отделно около 50 мл. тъмен ром
Приготвяне
на блата
Пресейте брашното с какаото.
Разделете жълтъците от белтъците.
Белтъците разбийте на пухкав сняг,със кристалната захар (до меки връхчета), а жълтъците с пудрата захар до побеляване или докато удвоят обема си.
Внимателно добавете белтъчния сняг в жълтъчния крем, като бавно разбърквате сместа с кръгови движения, отгоре надолу, за да вкарате повече въздух и да не спадне обема й. На порции добавете и брашното с какаото. Хомогенизирайте всичко внимателно и насипете цялата смес, наведнъж, в намаслена и напудрена с брашно тортена форма с падащи стени.
Печете в предварително загрята до 160° фурна, за около 30-40 минути. Готовият блат трябва да е с приятен кафяв цвят, на пипане да е стегнат и при натиск да пружинира.
Извадете го и го оставете за около 10 минути да се охлади, след което го освободете от пръстена, похлупете върху застлана с хартия за печене скара, да изстине напълно. Когато и това стане го нарежете на желаният брой платки.
на пълнежа
Пресейте пудрата захар и какаото. Сипете ги в купа и заедно с мекото масло ги разбийте на пухкав крем, с помощта на миксер.
В друга купа сложете натрошеният на парчета черен шоколад/кувертюр и залейте с кипналата сметана. Оставете така за около 2-3 минутки, от топлината шоколада ще се отпусне и тогава, разбъркайте с дървена лъжица, до окончателното му стопяване. Ще се получи гладка, тъмна, лъскава смес. Сложете я за около 15 минути във фризера, да се охлади добре. Когато я извадите, тя ще е с гъстотата на кексово тесто, но не и втвърдена. Разбийте я с миксер докато стане плътен крем и смесете с масленият.
Поставете на тортена подложка една платка, напръскайте я леко с ром и намажете с крема. Нека пласта крем е със същата дебелина, като на платката. Отгоре поставете втора платка, пак напръскайте с ром, намажете с крем и така продължете, докато поставите и последната платка. Вие решете на колко платки ще нарежете изпеченият блат. Блатът е с лека влажност, което малко затруднява нарязването му на тънки платки. Аз имах нерви само за четири, макар да ползвах специален ринг за тази работа.
Оставете малко крем, за да покриете и загладите с него повърхността и страните на сглобената торта. Приберете я в хладилник докато се стегне достатъчно, за да я залеете с глазурата. Повърхността й трябва да студена и твърда.
на глазурата
Натрошете в касеролка двата вида шоколад.
В друга сипете сметаната и я кипнете. Залейте с нея шоколада, оставете малко да омекне и се постопи. Тогава с дървена лъжица бъркайте до гладък сос. За да не се стегне докато бъркате, от време на време дръжте касеролата на 1 см. над все още включеният котлон, като не спирате разбиването. Правим го, за да не се налага да слагате да се загрява друга купа с вода, за водна баня.
Когато глазурата стане гладка и лъскава я излейте върху тортата.
За удобство поставете тортата отново върху телената скара, за да се отцежда излишната глазура. Добре е да ползвате подложка за тортата, като диаметърът й да е равен с този на тортата. Така няма да се образува гьолче от стичащият се шоколад, а всичкият ще падне през скарата долу, на масата (или в друга тава) После, след като засъхне лесно се остъргва със шпатулка.
Отцедената торта поставете отново върху тортен поднос и пак приберете в хладилника да се охлади и стегне глазурата.
крем за декорацията
Избраният от вас шоколадов крем е добре да сте оставили на стайна температура поне от 5-6 часа, за да е мек и лесно да се работи с него. Ако сте пропуснали тази стъпка, сложете го във фурната, включете я на 50° и го забравете там, докато правите тортата. Проверете по някое време дали се е размекнал и изключете фурната. Нека той остане вътре, до момента на ползването му.
Вече мекият крем разбийте заедно с маслото, с помощта на миксер. Може да добавите и остърганата глазура, стига да няма някакви примеси в нея, като трохички примерно. Разбийте добре всичко до гладък крем и го прехвърлете в пош. Първоначално крема ще е малко мек и затова може да го пъхнете в хладилника за кратко, но следете, за да не се втвърди повече от необходимото, и да се налага после да го чакате да се отпуска. Идеалната гъстота е тази, която задържа формата на шприцованата декорация. Пробвайте малко настрана, за да се сигурни.
Декорирайте тортата с шоколадовият крем и настърганият бял шоколад.
Да ти е жив и здрав, Ирме, тортата е прекрасна! :)
ОтговорИзтриванеЧестит ви рожденик, Живе!
ОтговорИзтриванеЖелая му весело детство и много късмет! :)
Живе, правила съм тази торта на Ирмето и е малка фантазия...
ОтговорИзтриванеДа ти е жив и здрав Драго, да е щестлив със снахичката и с Ради, а може и едно момченце да му пожелая - таман да си повтори детството с него, както му е пожелала Хриси:)))
щастлив:)
ИзтриванеХей, момичета, ами аз си мисля, че на снимката е Живето и детето и' е малко :)))))))
ИзтриванеМалееее, Живе, много се извинявам!!!!
И знаете ли колко сравнявах тази снимка с другата при Манчев :))))))
Благодаря ви,милички!
ОтговорИзтриване