Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно (от 200 мл)
1/2 кубче жива мая
1 с.л. захар
190 мл прясно мляко
30 г масло
щипка сол
Още: масло за прорезите още 30 г
Приготвяне:
Затоплям леко млякото, прибавям захарта и маята. Оставям да шупне.След това се прибавят останалите продукти и се омесва тесто,като постепенно се прибавя мекото масло.
Оставя се да втаса за около 20 минути на топло. Когато тестото се надигне, изваждаме го от купата и внимателно го придърпваме, за да го оформим като правоъгълник.
Започвам да навивам от единия край към средата и от другия край към средата, като накрая прищипвам краищата, за да ги запечатам.
Обръщам с "ръбчетата" надолу и поставям върху хартия за печене в тавата, в която ще печем.
Поръсвам с брашно и оставям да втаса за още 15 минути.
Преди да го пъхнем да се пече, правим прорези по дължина с остър нож, в които слагаме парченца от маслото.
Пека хляба на 180 градуса.
Ето го и разчупен.
Направих и една чорба със свински крачета-тип шкембе и с половинката се хапнахме с кеф и удоволствие....
За студените дни на нас това много ни харесва-за разлика о децата ни.
Да ви е сладко!
Източник-Люси
Живе, прекрасно хлебче. Преписах си рецептата. Изглежда страхотно и с това масълце!
ОтговорИзтриванеПоздрави!