петък, 15 април 2016 г.

Козунак с маскарпоне и участие в каталога на Лидъл




Тази пролет Лидъл ме поканиха да  участвам в пролетния онлайн каталог-пълен с различни теми и полезни съвети.Може да го разгледате ето ТУК.Представих козунак с маскарпоне,който бях видяла при Роси .След като го бях правила в къщи и много ни хареса,го предложих  и на приятелите ми от Лидъл,от които бяха предоставени и продуктите.


Навсякъде ухаеше толкова вкусно....


Присъстващите нямаха търпение да се приключи със снимките и да се започне  хапванета на козунаците....



Продукти:

4 големи  яйца  - 1 жълтък се отделя за намазване
250 гр. маскарпоне
60 гр. масло
40 мл. олио
100 мл. прясно мляко
200 гр. захар
25 гр. прясна мая
около 800 гр. брашно
есенция ванилия
 настъргана кора от портокал или  лимон
 сок от 1 портокал

Плънка:
сладко
или
локум,стафиди-накиснати в ром,орехи

Приготвяне:

Затоплете леко прясното мляко и в него разтворете маята заедна 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар.Активира се за около 15-20 минути.



.Разтопете маслото и към него добавете олиото.
Чупим яйцата,

прибавяме захарта и разбиваме докато се разтопи.



  Следва маскарпонето,маята с прясното мляко ,есенциите .


Прибавяме 1/3 част от мазнината.



Брашното се прибавя на порции



и се меси ,докато се оформи меко тесто.Останалата мазнина  прибавяме по малко,докато поеме цялото количество.
Покрийте го с прозрачно фолио и оставете на топло да втаса до удвояване на обема.




Втасалото тесто оформяйте с леко намаслени ръце на леко намаслена повърхност.





Разделете тестото на 7 топки.Първите  3 топки разтегнах на елипса и покрих с  локум,стафиди и ядки.
Усуках на фитили





 и сплетох на  плитка,която  поставих  в правоъгълна форма покрита с хартия.



Втората доза тесто разделих  и разтеглих на 4 топки,които намазах със сладко.


Завих на руло,сплетох две по две  и оформих  в кръг.



.Покрийте оформените козунаци с прозрачно фолио,за да не съхнат и ги оставете на топло да втасат,докато удвоят обема си.
Намажете с жълтъка,смесен с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко




и поръсете обилно със  захар.


Изпечете козунаците до суха клечка в предварително загрята на 170 гр. фурна.


Ако има нужда,по време на печенето можете да ги покриете с алуминиево фолио или хартия за печене ,за да не прегарят.
Готовите козунаци охладете на решетки.


Докато си пийвахме по чаша вино,козунаците се охладиха и започнаха снимките.



След добре свършената работа ни  подариха  красив пролетен букет и билети по избор за София филм фест.

Заедно с Ани Шакарян и Вили Шейтанова се трудихме в кухнята на Food Connection.

Прекарахме си чудесно и се забавлявахме ,за което искам да благодаря на организатрите от екипа на Лидъл!





3 коментара:

  1. Много забавно, вкусно и красиво! Поздравявам те, Живе, за представянето! Поздравявам ви и трите дами, много сте сладки:)!

    ОтговорИзтриване
  2. Живе, страхотно си се справила - горда съм с теб:)
    Чудесен козунак си направила, рецептите на Роси са безпогрешни, правила съм почти всичките и козунаци.

    ОтговорИзтриване