Само ако може да опитате тази вкусотия,ще се наложи да я направите още веднъж-толкова да ни допадна като вкус,че само похапваме и се поглеждаме...
Продукти:
за тестото
250гр. брашно
120 гр. масло-студено,нарязано на парчета
1 яйце
3 с.л. прясно мляко
щипка сол
За плънката:
150гр сварен и изцеден лапад-може и спанак
5 с.л. зехтин/олио
3 стъка пресен лук
2 стръка пресен чесън
пресен магданоз
4 яйца
3 с.л. кисело мляко
1 с.л. ситен грис
200 гр. сирене
малко кашкавал за поръсване
Приготвяне:
Събираме тестото първо на трохи и след това омесваме леко на топка.
Увиваме в прозрачно фолио и прибираме в хладилника докато направим плънката.
Нарязваме лука и чесъна и задушаваме с мазнината,прибавяме лапада и когато омекнат сваляме от котлона и оставяме да се охлади.
Изваждане тестото от хладилника и разточваме в кръг,след което прехвърляме в керамична плитка тавичката-26или28 см.
Надупчваме с вилица и слагаме да се пече15 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса.
Разбиваме яйцата с киселото мляко,прибавяме гриста и сиренето и сипваме към зеленчуците.Объркваме всичко.Изваждаме тартата от фурната ,сипваме плънката,заглаждаме и връщаме във фурната.
След 20-30 минути,когато леко се запече отгоре,
поръсваме с настърган кашкавал
и допичаме до златисто.
Извадих от фурната и покрих с кърпа.След това нарязах на парчета и сервирах.
Хубава неделя от мен!
Много ги обичам тези солени тарти! Чудесен е, Живе - пролетен и ароматен!
ОтговорИзтриванеВкусно::)
ОтговорИзтриване