събота, 16 април 2016 г.

Тарта с лапад и сирене

Само ако може да опитате тази вкусотия,ще се наложи да я направите още веднъж-толкова да ни допадна като вкус,че само похапваме и се поглеждаме...



Продукти:
за тестото

250гр. брашно
120 гр. масло-студено,нарязано на парчета
1 яйце
3 с.л. прясно мляко
щипка сол

За плънката:
150гр сварен и изцеден лапад-може и спанак
5 с.л. зехтин/олио
3 стъка пресен лук
2 стръка пресен чесън
пресен магданоз

4 яйца
3 с.л. кисело мляко
1 с.л. ситен грис
200 гр. сирене
малко кашкавал за поръсване





Приготвяне:


Събираме  тестото първо на трохи и след това омесваме леко  на топка.


Увиваме в прозрачно фолио и прибираме в хладилника докато направим плънката.

Нарязваме лука и чесъна и задушаваме с мазнината,прибавяме лапада и когато омекнат сваляме от котлона и оставяме да се охлади.

Изваждане тестото от хладилника и разточваме в кръг,след което прехвърляме в керамична плитка тавичката-26или28 см.


Надупчваме с вилица и слагаме да се пече15 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса.

Разбиваме яйцата  с киселото мляко,прибавяме гриста и сиренето и сипваме към зеленчуците.Объркваме всичко.Изваждаме тартата от фурната ,сипваме плънката,заглаждаме и връщаме във фурната.


След 20-30 минути,когато леко се запече отгоре,


поръсваме с настърган кашкавал


 и допичаме до златисто.


Извадих от фурната и покрих с кърпа.След това нарязах на парчета и сервирах.


Хубава неделя от мен!


2 коментара:

  1. Много ги обичам тези солени тарти! Чудесен е, Живе - пролетен и ароматен!

    ОтговорИзтриване