И понеже имах сварено пилешко месо,го употребих за тази вкусна рецепта.Оригинала е с агнешка кайма.
Направих половин доза и излезнаха 15 средни кюфтенца.
Ето и продуктите такива,каквито ползвах аз:
За кюфтетата:
350 гз сварено пилешко месо-нарязано на ситно
70 гр. ориз
120 гр.моркови
1 скилидка чесън
1 яйце
сол
малко черен пипер,кимион
ситно нарязан магданоз
малка глава кромид лук-ситно нарязан
сусам за овалване
олио за пържене
Крем за кюфтетата:
200гр. заквасена сметана
200 гр. кесело мляко
копър-ситно нарязан
1 с.л. майонеза
1 ч.л. горчица
сол на вкус
Приготвяне:
Ориза и морковите -нарязани на парчета се слагат в един съд и се сваряват заесно.Прецеждат се,събират се с другите продукти и се оставят да се охладят-може и в хладилника за 2-3 часа ,докато се стегне сместа.
Ако е много лепкава сместа,може да се добави малко брашно-така направих аз.След като се овалят в сусама,леко пак ги оформих ,нищо че е по-лепкава сместа и се пържат на среден огън.
За соса-всички продукти се смесват и се гарнира в чинията,а върху него се нареждат кюфтенцата.
Сусама придава много приятен завършек на кюфтетата-насладете им се....
Да ви е сладко!
Много интересни кюфтенца, Живе!
ОтговорИзтриванеАма ти и гръцки ли знаеш, чак писмено? Впечатлена съм! Аз много им се ядосвах на табелите, дето не мога да прочета:))