вторник, 19 април 2016 г.

Пилешки кюфтенца със сусам


Бях позабравила тази книга,която си купих от гръцки Лидъл,но направих тези кютфета по рецепта от книгата.

И понеже имах сварено пилешко месо,го употребих за тази вкусна рецепта.Оригинала е с агнешка кайма.



Направих половин доза и излезнаха 15 средни кюфтенца.


Ето и продуктите такива,каквито ползвах аз:

За кюфтетата:

350 гз сварено пилешко месо-нарязано на ситно
70 гр. ориз
120 гр.моркови
1 скилидка чесън
1 яйце
сол
малко черен пипер,кимион
ситно нарязан магданоз
малка глава кромид лук-ситно нарязан

сусам за овалване
олио за пържене

Крем за кюфтетата:
200гр. заквасена сметана
200 гр. кесело мляко
копър-ситно нарязан
1 с.л. майонеза
1 ч.л. горчица
сол на вкус

Приготвяне:
Ориза и морковите -нарязани на парчета  се слагат в един съд и се сваряват заесно.Прецеждат се,събират се с другите продукти и се оставят да се охладят-може и в хладилника за 2-3 часа ,докато се стегне сместа.
Ако е много лепкава сместа,може да се добави малко брашно-така направих аз.След като се овалят в сусама,леко пак ги оформих ,нищо че е по-лепкава сместа  и се пържат на среден огън.


За соса-всички продукти се смесват и се гарнира в чинията,а върху него се нареждат кюфтенцата.


Сусама придава много приятен завършек на кюфтетата-насладете им се....


Да ви е сладко!





1 коментар:

  1. Много интересни кюфтенца, Живе!
    Ама ти и гръцки ли знаеш, чак писмено? Впечатлена съм! Аз много им се ядосвах на табелите, дето не мога да прочета:))

    ОтговорИзтриване