Поредния рожден ден на Боби отпразнувахме днес с шоколадова торта -шоколадови блатове,карамелен и шоколадов мус и шоколадова заливка.Букет от аромати...
Рецепта:
Необходимите продукти:
за блата
-1 ч ч брашно от рожков
1 ч ч брашно
3/4 ч ч захар
1 ч л сода
3/4 ч л бакпулвер
1 с л какао
- 3 жълтъка, 3/4 ч ч олио, 1/2 ч ч вода, 1 ч л ванилов екстракт, 3 с л прясно мляко
-3 белтъка, 3/4 ч ч захар
1/2 ч.ч. прясно мляко за напояване на блатовете
Продукти за карамеления крем:
250 гр маскарпоне
250 гр сгусчонка-карамелизирано мляко от руските магазини
200 мл млечна сметана за разбиване.
Смесете маскарпонето с кондензираното мляко. Разбийте сметаната на крем, смесете я внимателно с шпатула с маскарпонето и готово.
Смесете маскарпонето с кондензираното мляко. Разбийте сметаната на крем, смесете я внимателно с шпатула с маскарпонето и готово.
Шоколадов мус
60 г захар
150 мл прясно мляко
400 мл течна сметана
350 г натурален шоколад
За муса:
Разбийте на гъст крем жълтъците със захарта. Прибавете прясното мляко и 100 мл от сметаната. На много слаб огън в съд с незалепващо покритие гответе крема, докато започне да се сгъстява, да лепне по лъжицата и да оставя плътни следи. Сипете го в купа, докато е още горещ прибавете към него шоколада, начупен на парченца, и бъркайте докато се стопи напълно. Охладете добре. Накрая разбийте останалата сметана на не много твърд сняг и внимателно я добавете към шоколадовия крем.
Сипете шоколадовия мус върху тортата и оставете в хладилник да стегне за минимум 5-6 часа, най-добре за 1 нощ.
Блата е перфектен за торти.
Сглобяване на тортата:
Взимам единия блат и го слагам върху тортена чиния и отстрани поставям ринга.Винаги си слагам ленти от папки,за се отделя след това по-лесно тортата от ринга.Сиропира с прясно мляко и изсипвам карамеления мус и заравнявам.Отгоре слагам втория блат ,сиропирам и изсипвам шоколадовия мус.Заглаждам и прибирам в хладилника за няколко часа.
Заливам с приготвения ганаш и отново прибирам в хладилника.
Когато тортата е стегнала я заливам с ганаш.
Бях оставила от карамеления мус за отгоре,но като декорирах,се получи течност от него около розичкити макар,че беше в хладилника.
За рецептата поглеждах от тук и тук.
Но определено ни хареса на всички.
Да ви е сладко!
Сипете шоколадовия мус върху тортата и оставете в хладилник да стегне за минимум 5-6 часа, най-добре за 1 нощ.
ганаш:
100гр. шоколад
100гр. течна сметана
20 гр. масло
Всичко се разтопява в микровълнова или на водна баня и се оставя леко да се охлади,но да е течно.
Приготвяне:
Смесват се сухите продукти в една купа,жълтъците се разбиват с последвалите ги продукти в друга купа.Двете смеси се събират.Разбиват се белтъците със захарта и по малко с шпатула или дървена лъжица се прибавят към общата смес.Изсипва се във форма с падащо рамо26 см-дъното покрито с хартия ,а стените намазани с масло.
Изпича се на 180 градуса до суха клечка и се останя да се охлади,след което се разрязва на 2.
Блата е перфектен за торти.
Сглобяване на тортата:
Взимам единия блат и го слагам върху тортена чиния и отстрани поставям ринга.Винаги си слагам ленти от папки,за се отделя след това по-лесно тортата от ринга.Сиропира с прясно мляко и изсипвам карамеления мус и заравнявам.Отгоре слагам втория блат ,сиропирам и изсипвам шоколадовия мус.Заглаждам и прибирам в хладилника за няколко часа.
Заливам с приготвения ганаш и отново прибирам в хладилника.
Когато тортата е стегнала я заливам с ганаш.
Бях оставила от карамеления мус за отгоре,но като декорирах,се получи течност от него около розичкити макар,че беше в хладилника.
За рецептата поглеждах от тук и тук.
Но определено ни хареса на всички.
Ще пропусна карамеления мус, но иначе другото е точно като за мен, Живе.
ОтговорИзтриванеДа е жив и здрав Боби, тортата е много вкусна! Поздрави, Живе!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце!
ОтговорИзтриванеЖив и здрав да е, Живе, Боби!
ОтговорИзтриванеМакар и закъсняла, ще се почерпя!