понеделник, 10 октомври 2016 г.

Шоколадова торта с карамелен и шоколадов мус



Поредния рожден ден на Боби отпразнувахме днес с шоколадова торта -шоколадови блатове,карамелен  и шоколадов мус и шоколадова заливка.Букет от аромати...


С пожелания за здраве,радости и романтични преживявания!
Рецепта:

Необходимите продукти: 
за блата

-1 ч ч брашно от рожков
1 ч ч брашно
 3/4 ч ч захар
1 ч л сода
3/4 ч л бакпулвер
 1 с л какао

- 3 жълтъка, 3/4 ч ч олио, 1/2 ч ч вода, 1 ч л ванилов екстракт, 3 с л прясно мляко

-3 белтъка, 3/4 ч ч захар

1/2 ч.ч. прясно мляко за напояване на блатовете

Продукти за карамеления крем:
 250 гр маскарпоне
 250 гр сгусчонка-карамелизирано мляко от руските магазини
 200 мл млечна сметана за разбиване.

Смесете маскарпонето с кондензираното мляко. Разбийте сметаната на крем, смесете я внимателно с шпатула с маскарпонето и готово.
 
Шоколадов мус

3 жълтъка
60 г захар
150 мл прясно мляко
400 мл течна сметана
350 г натурален шоколад

За муса:
Разбийте на гъст крем жълтъците със захарта. Прибавете прясното мляко и 100 мл от сметаната. На много слаб огън в съд с незалепващо покритие гответе крема, докато започне да се сгъстява, да лепне по лъжицата и да оставя плътни следи. Сипете го в купа, докато е още горещ прибавете към него шоколада, начупен на парченца, и бъркайте докато се стопи напълно. Охладете добре. Накрая разбийте останалата сметана на не много твърд сняг и внимателно я добавете към шоколадовия крем.
Сипете шоколадовия мус върху тортата и оставете в хладилник да стегне за минимум 5-6 часа, най-добре за 1 нощ.

ганаш:
100гр. шоколад
100гр. течна сметана
20 гр. масло
Всичко се разтопява в микровълнова или на водна баня и се оставя леко да се охлади,но да е течно.


Приготвяне:
Смесват се сухите продукти в една купа,жълтъците се разбиват с последвалите ги продукти в друга купа.Двете смеси се събират.Разбиват се белтъците със захарта и по малко с шпатула или дървена лъжица се прибавят към общата смес.Изсипва се във форма с падащо рамо26 см-дъното покрито с хартия ,а стените намазани с масло.
Изпича се на 180 градуса до суха клечка и се останя да се охлади,след което се разрязва на 2.



Блата е перфектен за торти.
Сглобяване на тортата:
Взимам единия блат и го  слагам върху  тортена чиния и отстрани поставям ринга.Винаги си слагам ленти от папки,за се отделя след това по-лесно тортата от ринга.Сиропира с прясно мляко и изсипвам карамеления мус и заравнявам.Отгоре слагам  втория блат ,сиропирам и изсипвам шоколадовия мус.Заглаждам и прибирам в хладилника за няколко часа.
Заливам с приготвения ганаш и отново прибирам в хладилника.


Когато тортата е стегнала я заливам с ганаш.


Бях оставила от карамеления мус за отгоре,но като декорирах,се получи течност от него около розичкити макар,че беше в хладилника.

За рецептата поглеждах от тук и тук.


Но определено ни хареса на всички.



Да ви е сладко!


4 коментара:

  1. Ще пропусна карамеления мус, но иначе другото е точно като за мен, Живе.

    ОтговорИзтриване
  2. Да е жив и здрав Боби, тортата е много вкусна! Поздрави, Живе!

    ОтговорИзтриване
  3. Жив и здрав да е, Живе, Боби!
    Макар и закъсняла, ще се почерпя!

    ОтговорИзтриване