неделя, 1 януари 2017 г.

Празнична погачка



Продукти:

150 мл. топло прясно мляко
150 мл. топла вода / минерална /
7 грама суха мая
4 с.л. олио
2 с.л. захар
една и половина ч.л. сол
480 грама брашно
20 грама краве масло / за намазване между двата, разточени пласта /
1 жълтък за намазване / Разреден с две супени лъжици вода /

Приготвяне:

Начин на приготвяне на вкусната, празнична погача:
Смесете топлото, прясно мляко и топлата, минерална вода.
Изсипете маята и захарта. Изчакайте около 5 – 10 минути сместа да се надигне и шупне.
Изсипете шупналата смес в купата на робота. Разбъркайте.
На порции започнете да прибавяте брашното и да разбърквате. Когато сте прибавили горе – долу половината брашно, прибавете солта.
Поставете готовото тесто в дълбок съд и го покрийте с фолио. Оставете го на топло за около час и нещо, за да втаса.
Премесете втасалото тесто за кратко. Разделете го на две части.
Разточете два правоъгълника с размери около 30 на 40 сантиметра. Сложете ги един върху друг, като преди това трябва да намажете първия с разтопеното масло. Навийте по ширина на руло без да стягате. Разделете го на 12 части.
Покрийте дъното на тавичка или форма с падащ борд, с диаметър 26 сантиметра, с готварска хартия.



 Подредете нарязаните части  да втасат отново.
Намажете с разбит жълтък, който преди това сте разредили с две супени лъжици вода.




Изпечете на 180 градуса и вентилатор, в предварително затоплена фурна. 


Печете до готовност.

Да ви е сладко!


2 коментара:

  1. Ммм, чудесна, точно в тези пропорции приготвям тестото си за пица, само че е само с вода и вместо масло слагам зехтин

    ОтговорИзтриване