неделя, 12 февруари 2017 г.

Василопита -Βασιλόπιτα



  Василопита или   Гръцки новогодишен кейк,който се приготвя в навечерието на Нова година  и  се слага монета. Разрязва се и се раздава малко след като настъпи Новата година, на Васильовден.



Продукти:
500гр. хубаво брашно
250 гр. масло на стайна температура
2 пакета суха мая
120 гр. пудра захар
140 мл. прясно мляко
кората от 1 портокал
5 яйца +1 за намазване отгоре
80 гр. дюлево желе-нямах кленов сироп
70 гр. жълти стафиди
70 гр.черни стафиди
70 гр.сушени ,нарязани кайсии
70 гр. бланширани бадеми
махлеб
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

В купа се смесват маслото,захарта,млякото,5 яйца, брашното и портокаловите кори-разбиват се се с миксер.Постепенно се сипва от желето/сиропа и ядките и всичко това се бърка с лъжица.Във форма 26 см се слага се хартия за печене  на  височина по-голяма от формата поне 5 см .като съм събрала краищата с голям кламер.Навсякъде се намазва с масло-стените и дъното.Сместа се изсипва вътре и се изразнява с шпатула.


Покрива се с кърпа и се оставя да втаса около час и 30 минути или докато  увеличи обема си.
Намазва се с разбитото яйце и отгоре се разрязва на кръст.Поръсва се с кристална захар и натрошени лешници.


Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса.
Ако започне бързо да покафенява отгоре се покрива с фолио.


По желание може да се поръси с пудра захар.


Приготвих я ,за да се почерпим в залата за танци и нямаше време да изстине напълно,та я разрязахме леко топла и малко се ронеше,но пък беше много вкусна.Поне така казаха и момичетата...




Няма коментари:

Публикуване на коментар