40 гр. масло
2 с.л. брашно
1 л. студен пилешки или зеленчуков бульон
500 гр. квасена сметана
1 връзка наситнен пресен копър (около ½ ч.ч.)
сол и черен пипер на вкус
малко лимонов сок (оцет) и захар за коригиране на киселинността
отделно
3 яйца (поширани)
6 малки картофа (по желание)
Приготвяне:
Маслото се разтопява в тенджерка, добавяме брашното и разбъркваме добре. Оставяме бавно да се запържва като бъркаме непрекъснато 4-5 минути.Дърпаме тенджерата от огъня и прибавяме бульона на 3 пъти.Продължаваме дабъркаме,за да не се получат бучки.
Посоляваме на вкус, подправяме с малко черен пипер и оставяме на слаб огън да се готви за 20 минути като от време на време разбъркваме.
Сваляме от огъня и прибавяме сметаната .Може да се разбие с част от бульона ,но и по малко да се сипва в супата,както направих аз,пак стана кремообразна.Прибавя се нарязания копър,овкусява се със сол,оцет или лимонов сок на вкус.
Гъстотата на супата е малко по-рядка от тази на сос Бешамел.
Аз сервирах в чиния от соса и добавих по 2 пуширани яйца.
Направих и панделки от многолистно тесто и комбинацията е повече от вкусна!Ирме,благодаря за препоръката!
Стана превъзходна супа!С благодарности към Ирма!
Определено тази супа изглежда много вкусно! Поздрави, Живе!
ОтговорИзтриванеПодстрекавате с Ирма!
ОтговорИзтриване