неделя, 2 април 2017 г.

Козунак със сладко от ягоди и киви





Продукти:
3 яйца-1 белтък отделям за намазване
150 гр.кристална захар
200 мл. прясно мляко
100гр. мазнина-50/50 масло и олио
1 пакет суха мая-или половин кубче прясна
около 600гр. брашно
2 ванилии
кора от портокал

Приготвяне:
Ако маята е от кубче предварително трябва да се активира с малко захар,брашно и вода.Моята беше суха и направо с брашното я изсипах.
С миксер  разбивам яйцата и захарта,прибавям половината мазнина  на струйка,млякото,ванилиите,портокаловите настъргани кори и по малко от брашното докато стане на топка в средата.Готовото тесто изсипвам върху намазнен плот и слагам по малко от брашното и останалата мазнина ,докато се оформи хубава леко лепнеща топка.Сгъвам го няколко пъти, като го изтеглям напред с дланта -така се получават конците.Ако трябва се слага мааалко брашно.Слагам в купа и оставям да втаса ,като го намазнявам леко отвсякъде-втасва докато удвои обема си.Изваждам го и започвам пак да го размесвам леко и нагъвам отново.Пак го оставям да втаса .




След като е втасал втори път го разделям на 4 топки.всяка топка разтягам на фитил и леко разширявам,за да сложа плънката.Завивам и усуквам.




Така правя с всички кори.



Може и на  три топки  и на плитка да се оформи.При мен е по този начин.



Слагам го върху хартия за печене и във форма от 26 см.Ако е на плитка може и в кексова форма.
Оставям го да втасва пак на топло-аз включвам фурната на 50 градуса и изключвам.
След като втаса намазвам с разбит белтък и поръсвам със захар на кристали.



За да не се разлее,както стана при мен,може да се сложи хартия и отстрани на формата -двойна,за по-висок.




Но и така стана добре.



Пекох на 170 градуса около час,но проверявах с клечка-трябва да излезе суха.Ако тръгне да се зачервява повече отгоре,покрива се с фолио-и при мен се получи.




И на сутринта ме чакаше да го опитам с фрапето-чуден е!




тук  може да видите и други рецепти,по които съм правила козунаци.

Прекрасна неделя на всички от мен и Ръсти!



3 коментара:

  1. Само неразбрах как издържа до сутринта за да го хапнеш :) Живе изглежда превъзходно и мисля още днес да направя репетиция за Великден ❤️

    ОтговорИзтриване
  2. Вълшебен вкус и вид. Страхотен козунак, браво Живе! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. От рано ги почна козунаците, Живе:)
    Чупвам си!

    ОтговорИзтриване