петък, 28 април 2017 г.

Бонбони с орехи и сухар


Продукти:
10 сухара
150 гр. орехи
1 с.л. зехтин
1 с.л. ликьор
1 с. л.желе от дюли
1/2 ч.л. канела

Сироп:
50 гр. захар
10 гр.какао-1 с.л.
80 гр. вода

Заливка
200 гр. кувертюра шоколлад
1 с. л. зехтин

Приготвяне:

Първо се прави сиропа-захарта,какаото и водата се слагат в съд на котлона и сиропа ври 4-5 минути.Шоколада,начупен на парчета  се разтопява на водна баня или в микровълновата.Оставя се настрана и през това време се правят бонбоните.Всичко се смила в блендер и се смесва с какаовата смес.Обормят се топчета с навлажнени ръце.



 След това се прибират за кратко в хладилник,за да стегнат малко. Потапят се шоколада с помощта на вилица и се подреждат върху хартия за печене в поднос.



Оставят се на хладно място,за да стегне шоколада.


Може да се направят и на по-големи парчета,като се оформи  сместа на руло,увива се в алуминиево фолио и се прибере  в хладилника  за 4-5 часа.След това се реже на парчета заедно с фолиото и след това  внимателно се отстранява фолиото от всяко парче.И тогава се потапя в шоколада- въпрос на вкус.



Издържат в метална кутия няколко дни.Може и за подарък-зарадвах една колежка за рождения и ден.



Дани,пожелавам ти да си много щастлива!




Заслужава си да се опитат тези вкусни бонбонки!





Да ви е сладко!


1 коментар:

  1. Ако щеш вярвай, Живе, но публикацията ти ми идва точно навреме. До преди два дни ми се подмяташе в шкафа последният голям козунак, който превърнах в сладка галета и сега ще взема с нея да пробвам твоите бонбони. Супер идея! Едва ли щях да се сетя да си направя именно бонбони с нея. Още довечера ще ги забъркам и ще изненадам моите хора в почивните дни.
    Прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване