Великден си отиде,но да покажа и тези козунаци които направих.
Продукти:
1 кг.- брашно (около), обикновенно - малко повече 100-150 гр., пресято 2 пъти,
6 яйца
320 гр.захар
100 гр. масло или мас-може и смесено
100 гр. олио
250 гр. прясно мляко
настъргана кора от 1 лимон (само най-външната част)
2 прахчета ванилия,
1 кубче мая - 40 грама ,
локум
Приготвяне:
Тестото е за 2 козунака.Аз направих един дълъг и един кръгъл .
Кубчето мая се размива в 50 мл. от хладкото млеко с 2 с.л. от захарта и 3-4 с.л. от брашното. Оставя се да втаса около10-15 мин. Всички продукти трябва да са със стайна температура.Омесва се тесто , като се слага половината от смесената мазнина, като другата половина се добавя при доомесването. Оставя се да втаса, час-два, зависи от температурата на помещението, или в изключена фурна ,но топла фурна на 50 градуса. След като удвои обема си, тестото се разделя леко, не се меси много, Правят се фитили,слага се парчета локум,
поставя се в съдовете за печене и се оставя да втаса отново -поне 40-60 мин. пак във фурната на 50 градуса.
Кръглият направих по този начин.
разделих на 4топки ,разтегнах , сложих локум и усуках на фитил.
Сплетох го,като подмуших краищата.
Намазват се с четка внимателно с 1 жълтък разбит с малко вода - 1-2 ч.л. Поръсва се със захар.Слага се в средата на студена фурна , или един ред по-надолу ,която се включва на 150 градуса . След 15 мин. се увеличава на 170 - 180 градуса и се покриват с алуминиево фолио за още 20-25 мин. или до суха клечка.
Рецептата за тестото ползвах на Doriana Tcukova,като аз направих с пълнеж от локум.
Яйцата,които тази година децата боядисаха.
Прелест...И двете този Великден сме били на локумени :)
ОтговорИзтриване