неделя, 30 април 2017 г.

Козунаци с локум


Великден си отиде,но да покажа и тези козунаци които направих.




Продукти:
1 кг.- брашно (около), обикновенно - малко повече 100-150 гр., пресято 2 пъти,
6 яйца
320 гр.
100 гр. масло или мас-може и смесено
100 гр. олио
250 гр. прясно мляко
настъргана кора от 1 лимон (само най-външната част)
2 прахчета ванилия,
1 кубче мая - 40 грама ,
локум



Приготвяне:

Тестото е за 2 козунака.Аз направих един дълъг и един кръгъл .
Кубчето мая се размива в 50 мл. от хладкото млеко с 2 с.л. от захарта и 3-4 с.л. от брашното. Оставя се да втаса около10-15 мин. Всички продукти трябва да са със стайна температура.Омесва се тесто , като се слага половината от смесената мазнина, като другата половина се добавя при доомесването. Оставя се да втаса, час-два, зависи от температурата на помещението, или в изключена фурна ,но топла фурна на 50 градуса. След като удвои обема си, тестото се разделя леко, не се меси много, Правят се фитили,слага се парчета локум,





плете се хлабаво, за да не се спукат плитките при печенето ,





поставя се в съдовете за печене и се оставя да втаса отново -поне 40-60 мин. пак във фурната на 50 градуса.


Кръглият направих по този начин.



разделих на 4топки ,разтегнах , сложих локум и усуках на фитил.


Сплетох го,като подмуших краищата.


Вече втасал.



Намазват се с четка внимателно с 1 жълтък разбит с малко вода - 1-2 ч.л. Поръсва се със захар.Слага се в средата на студена фурна , или един ред по-надолу ,която се включва на 150 градуса . След 15 мин. се увеличава на 170 - 180 градуса и се покриват с алуминиево фолио за още 20-25 мин. или до суха клечка.

Рецептата за тестото ползвах на Doriana Tcukova,като аз направих с пълнеж от локум.


Кръглият го пекох в капак от пералня-огнеопорен и се изпече идеално.

Да ви е сладко!


Яйцата,които тази година децата боядисаха.







1 коментар: