неделя, 30 април 2017 г.

Торта с козунак и бишкоти




Продукти:

1 козунак
около 300 г бишкоти

1 л прясно мляко
2 пакета пудинг ванилия на Д-р Йоткер
12 с.л. захар
4 жълтъка
50 г краве масло
2 ванилии

400 г заквасена сметана
250 г маскарпоне

1/2 бурканче сладко -при мен от вишни
2 с.л. ром
прясно мляко за потапяне на бишкотите и сиропиране на козунака

шоколадови стърготини
бадеми,които при мен липсваха

Приготвяне:

Започва се с пудинга,тъй като трябва да е напълно охладен, можете да направите това доста по-рано.
850 мл от млякото се слага да заври със захарта. Пудингът се смесва с останалото мляко и жълтъците и се разбърква добре. След като млякото заври, тенджерата се измества от котлона и към млякото бавно при непрекъснато бъркане се прибавя горната смес.
Връща се на котлона, като се бърка постоянно и се държи докато заври отново и сместа се сгъсти. Слага се маслото и се бърка, докато се стопи.
Оставя се да се охлади напълно.
Смесват се маскарпонето, заквасената сметана и ванилията, като задължително се разбъркват с вилица или тел и в никой случай с миксер.
Прибавят се лъжица по лъжица към охладения пудинг и всичко се разбърква добре до идеално гладка смес. Без да използвате миксер, за да не се разводни заквасената сметана.

Сладкото се смесва с рома и малко вода, за да стане леко течно.

Взима се ринга от формата за торта -26 см. и стените се облепват с хартия за печене-при мен с фолио от папка. Поставя се направо върху тортената чиния, върху която ще се сервира тортата.
Козунакът се нарязва на филии с дебелина 1 см.
На дъното на чинията се подреждат филии козунак, като всички дупки се запълват внимателно. Козунакът се сиропира с прясно мляко.

Отгоре се сипва от крема, а върху него 1/3 от сладкото.

Бишкотите се топят една по една много бързо в мляко и се подреждат върху крема.



.



Следва нов слой крем и сладко и отново един ред бишкоти, крем и последното сладко.

Най-отгоре се завършва с ред козунак, който леко се сиропира с мляко. Намазва се с крем и тортата се прибира за 1 нощ в хладилника. Накрая от крема трябва да остане за доизмазване, който също се прибира в хладилника.
Кремът на пръв поглед изглежда много, но на мен ми отиде цялото количество.
Изважда се и внимателно се освобождава от формата. Измазват се стените с крем, ако отгоре се е напукал креместия слой, също се маже със свежа доза крем.



Украсява се с филирани бадеми и шоколадови стърготини.



Видях я при Илианка, и я копирах изцяло.Направих я,но ми стана не толкова стегната.Кремовете ми бяха 2 различни на вид и може би от там дойде разликата.




Но като вкус е прекрасна.




Ще я направя отново с по-стегнат крем.

Поздрави!


Няма коментари:

Публикуване на коментар