четвъртък, 8 юни 2017 г.

Хляб с мед и семена




Продукти:
600 гр. брашно от спелта бяло и пълнозърнесто при мен
1 с.л. мед 1 1/2 ч.л. сол
1/2 кубче мая
1 с.л. зехтин
300мл. топла вода
семена за поръсване

Приготвяне:
Маята се размива с 1/2 ч.ч. топла вода,прибавя   се меда и 1 лъжица брашно и се оставя да се активира.
В купа с брашно сипваме водата,маята,солта,олиото ,зехтина и омесваме меко нелепнещо тесто.Ако има нужда се прибавя още малко брашно.
В чиста купа поръсена с брашно и отгоре тестото поръсваме и оставяме да втаса.

След това оформяме  на хляб.На масата сложих семената и отгоре натопих тестото в тях.



В продълговата форма слагам хартия за печене и оставям хляба на топло да втаса отново.




Вклюбвам фурната на 50 градуса и слагам формата вътре.Щом втаса засилвам на 180 градуса  и така се пече около 40 минути.



Когато е готов се изважда върху решетка да  изстине покрит с кърпа.


Реже се когато е изситнал напълно.


Източник -Перун


1 коментар: