събота, 27 януари 2018 г.

Шоколадово-карамелена торта


Продукти:
за блатовете

6 яйца М
300 г захар
300 мл прясно мляко
300 мл олио
400 гр брашно
50 г какао
2 ванилии
щипка сол
15 г бакпулвер

за крема

600 г сирене крема
250 мл течна сладкарска сметана
200 г дулсе де лече


за карамела

200 г захар
35 г краве масло
200 мл течна сладкарска сметана

още
3 бр. банана

за украсата
100 г  бял шоколад

за глазурата
70 г шоколад
50 мл течна сладкарска сметана

Приготвяне на блатовете:
Брашното,какаото и бакпулвера се смесват.
Разбих яйцата със захарта.Постепенно прибавих  олиото,млякото и сухите съставки.Цялата смес разделих в 3 купички и пекох всяко отделно във форма 26 см.На дъното сложих хартия и намазах с масло страните.



Пекох 12 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.След като се изпекат се оставят са се охладят и се отделят от хартията.Аз ги отделих и пак си ги сложих на нея,просто да не стоят залепнати за нея.




Приготвяне на карамела:
Захарта се карамелизира до светъл карамел. Отмества се от котлона и се прибавя маслото. След като се разтопи се добавя горещата сметана. Сместа се връща на слаба степен на котлона и се бърка до хомогенизиране.При мен си останаха малки бучици,които отстраних.
Прибавят се нарязаните банани и се оставят около минута на котлона, колкото да поемат от карамела, но да запазят целостта си.

Приготвяне на крема:
Към крема сиренето се прибавя дулсе де лечето. 



Разбива се до хомогенност. Добавя се течната сметана (не се разбива предварително) и крема се разбива до сгъстяване. 



Сглобяване на тортата:
От кремът се поставя в пош със звездовиден накрайник
Единият блат се поставя върху поднос, в който ще бъде сервирана тортата. Намазва се с тънък слой крем и отстрани се прави борд от крема, който е в поша.В средата се разпределят бананите с част от карамела.




Поставя се вторият блат и леко се притиска в средата.
Процедурата крем, карамелизирани банани, блат и т. н. се повтаря и с останалите блатове и крем.
Най-отгоре тортата се намазва с крем и се прави борд.

Шоколадът за глазурата се нарязва на дребно. Залива се с горещата течна сметана. Оставя се около минута и тогава се разбърква. Излива се върху тортата и се оставя на студено, за да стегне глазурата.Нашарих леко със сладкарсия гребен.


Тортата се прибира в хладилника за 1 нощ.



За кошничката отгоре-разтопих 100 гр. бял шоколад и оставих леко да се  охлади. Обла купа се обвива със стреч фолио и шоколадът се излива отгоре.



След като шоколадът се втвърди се освобождава от стреча.


Рецептата  за тази торта видях при Хриси.
Много лека и вкусна торта!



Тортата е за моята свекърва Невена,която днес има рожден ден.Да е жива и здрава!




2 коментара:

  1. Живе, да ти е жива и здрава свекървата, и нека животът да и' е сладък като тази прекрасна торта, която вярвам си я направила от сърце!
    Благодаря ти за доверието!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Живе, ти си и май най-големия подарък на твоята свекърва!

    ОтговорИзтриване