Продукти:
за блатовете
6 яйца М
300 г захар
300 мл прясно мляко
300 мл олио
400 гр брашно
50 г какао
2 ванилии
щипка сол
15 г бакпулвер
за крема
600 г сирене крема
250 мл течна сладкарска сметана
200 г дулсе де лече
за карамела
200 г захар
35 г краве масло
200 мл течна сладкарска сметана
още
3 бр. банана
за украсата
100 г бял шоколад
за глазурата
70 г шоколад
50 мл течна сладкарска сметана
Приготвяне на блатовете:
50 мл течна сладкарска сметана
Брашното,какаото и бакпулвера се смесват.
Разбих яйцата със захарта.Постепенно прибавих олиото,млякото и сухите съставки.Цялата смес разделих в 3 купички и пекох всяко отделно във форма 26 см.На дъното сложих хартия и намазах с масло страните.
Разбих яйцата със захарта.Постепенно прибавих олиото,млякото и сухите съставки.Цялата смес разделих в 3 купички и пекох всяко отделно във форма 26 см.На дъното сложих хартия и намазах с масло страните.
Пекох 12 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.След като се изпекат се оставят са се охладят и се отделят от хартията.Аз ги отделих и пак си ги сложих на нея,просто да не стоят залепнати за нея.
Приготвяне на карамела:
Захарта се карамелизира до светъл карамел. Отмества се от котлона и се прибавя маслото. След като се разтопи се добавя горещата сметана. Сместа се връща на слаба степен на котлона и се бърка до хомогенизиране.При мен си останаха малки бучици,които отстраних.
Прибавят се нарязаните банани и се оставят около минута на котлона, колкото да поемат от карамела, но да запазят целостта си.
Приготвяне на крема:
Към крема сиренето се прибавя дулсе де лечето.
Разбива се до хомогенност. Добавя се течната сметана (не се разбива предварително) и крема се разбива до сгъстяване.
Сглобяване на тортата:
От кремът се поставя в пош със звездовиден накрайник
Единият блат се поставя върху поднос, в който ще бъде сервирана тортата. Намазва се с тънък слой крем и отстрани се прави борд от крема, който е в поша.В средата се разпределят бананите с част от карамела.
Поставя се вторият блат и леко се притиска в средата.
Процедурата крем, карамелизирани банани, блат и т. н. се повтаря и с останалите блатове и крем.
Най-отгоре тортата се намазва с крем и се прави борд.
Шоколадът за глазурата се нарязва на дребно. Залива се с горещата течна сметана. Оставя се около минута и тогава се разбърква. Излива се върху тортата и се оставя на студено, за да стегне глазурата.Нашарих леко със сладкарсия гребен.
Тортата се прибира в хладилника за 1 нощ.
За кошничката отгоре-разтопих 100 гр. бял шоколад и оставих леко да се охлади. Обла купа се обвива със стреч фолио и шоколадът се излива отгоре.
След като шоколадът се втвърди се освобождава от стреча.
Рецептата за тази торта видях при Хриси.
Живе, да ти е жива и здрава свекървата, и нека животът да и' е сладък като тази прекрасна торта, която вярвам си я направила от сърце!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за доверието!
Поздрави и прегръдки!
Живе, ти си и май най-големия подарък на твоята свекърва!
ОтговорИзтриване