събота, 27 януари 2018 г.

Козунак с каймак от прясно мляко


Необходими продукти :

4 яйца на стайна температура-1 белтък се отделя за намазване
 250 мл. каймах от прясно мляко
7 гр. суха мая или 20 гр. свежа
около 700-800 гр. брашно
 200 гр. мазнина-аз ползвах олио,мас и масло
кора от портокал
 300 гр. захар
 щипка сол
 2-3 супени лъжици захар за поръсване

Приготвяне: 
В купа разтваряте маята с 1 чаена лъжичка захар (от предвиденото количество), 1 супена лъжица брашно и 50 мл. хладко мляко. Оставяте маята да шупне. Разбих яйцата със захарта ,прибавих каймака  ,половината мазнина,
настърганата кора от портокал  и щипка сол. Смесете с активираната мая. В купата на миксера и бъркалка за тесто изсипах 1/3 от брашното и яйчената смес със маята.Постепенно прибавям брашното и се бърка на ниски обороти.След като поеме брашното изваждам от купата и тестото слагам на плота.Размесвам и сипвам останалата мазнина.
Тестото разделих на 3 топчета и всяко на 3.Усуках на фитили и направих плитки.Застлах формите с хартия за печене и сложих тестото да втасва на топло-аз върху парното ,завито с кърпа.След като втаса намазах с разбит белтък и поръсих със захар.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-40 минути.


Аз леко го изсуших,но това не попречи на вкуса му.



1 коментар:

  1. А, Живе, къде сега посред зима изкушаваш с тоя козунак!

    ОтговорИзтриване