вторник, 9 януари 2018 г.

Погача за Бабинден



Продукти:
3 яйца-1 жълтък се оставя за намазване
1 кубче мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
3 с.л. олио
200гр. каймак от прясно мляко
200гр. кисело мляко+1к.л. сода
1 кг и малко брашно
масло и олио за намазване на корите

Приготвяне:

Маята, 1/2 ч.ч. топло мляко,1 л. захар  и 1 л.брашно се разбъркват и остават да шупне.
В купата на миксера се прибавят яйцата,солта,млеката ,малко брашно и шупналата мая.Разбивам първо с тел и след това пускам миксера с бъркалка за тесто.постепенно прибавям бращното докато започне да се отделя от купата.


Изваждам на плота и леко набрашнявам и плота и тестото.Оформям и разделям на желаните парчета,като ги намаслявам В случая разделих на 4-една топка за средата,малко парче за покриване на топката  и 2 топки за оформяне.


2-те големи парчета разточих на правоъгълник и намазах с масло.Едното навих на руло и разрязах по средата по дължина и след това усуках на фитил.Другото навих на руло и разрязах на парчета,които подредих по стената на тавата.Леко намазах с мазнина и оставих да втаса,покрита с кърпа.След като втаса ,намазах с отделения жълтък,към който прибавих малко разтомено масло и 1 с.л. прясно мляко.


Пекох на 180 градуса до суха клечка.



Ако започне бързо да потъмнява отгоре ,покривам с фолио.



1 коментар: