неделя, 15 април 2018 г.

Домашен козунак


Продукти за тестото:
450 мл топло прясно мляко
4 яйца + 1 белтък (общо 5 яйца, жълтъкът запазете за глазурата)
360 г захар
20 г (1/2 кубче) кубче жива мая (или 7 г суха мая, 1 опаковка)
50 гр. разтопено масло смесих с 50мл. олио и 2 с.л. мас
1 с.л. чист екстракт от ванилия
лимонови корички
1 - 1.2 кг брашно за козунаци на София Мел
1/2 ч.л. сол
Плънката при мен беше от сладко.

Глазура
1 жълтък
2-3 с. л. захар
2-3 с.л. малки кубчета локум или филирани бадеми

От тези продукти направих 3 средни козунака

Приготвяне:
Продуктите трябва да са със стайна температура-млякото топло.
В купа разбих 4 яйца и 1 белтък със захарта.Прибавям половината мазнина и млякото.По малко сипвам от брашното и в част от брашното сложих сухата мая.Прибавям и солта ,ванилията и лимоновите корички.Замесвам меко тесто и оставям да втаса.След като втаса премесвам и сипвам по малко от останалата мазнина.Разделих тестото на 3 топки  за два кръгли и една плитка.

С намазнени ръце оформям фитили.За кръглите козунаци по 4 фитила,а за плитката 3.


 Ползвах сладко от сливи,което беше по-рядко и малко се поразля,но не беше проблем.


И сплетох така:

След това подвих краищата навътре.



И плитката ,



която сложих в намазнена тавичка да втасва.


Покривам с кърпа и оставям да втасват-някой във фурната на 50 градуса за 5 минути и изключвам фурната,някои отвън.

След като втасат намазвам с жълтък, разбит с няколко капки прясно мляко и съвсем малко олио или водичка, и поръсвам със захар.

И плитката вече е втасала.


Пека в загрята фурна на 170 градуса .


Изваждам от формата и оставям на решетка за се охладят,но ги завивам с кърпа.



Доверих се на рецептата на Дани и станаха прекрасни!


Да ви е сладко!


В очакване на празника с много цветя от градината.



Няма коментари:

Публикуване на коментар