за тестото:
240 г захар
170 г брашно
5 яйца
1 бакпулвер
1 щипка сол
краве масло за намазване на тавата
за млечната смес:
700 мл прясно мляко (3,6%)
350 мл животинска сметана
50 г сухо мляко
10 г бурбонска ванилова захар
за карамела:
150 мл животинска сметана
120 г захар
40 г краве масло
Приготвяне:
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с 50 г от захарта. Белтъците се разбиват със солта, прибавя се останалата захар и отново се разбиват, докато се получи сняг. Снегът от белтъци се пресипва при разбитите жълтъци и внимателно се добавят брашното и бакпулверът. Правоъгълна тава се намазва с масло и тестото се излива в нея. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 20 минути. Оставя се, да се охлади. В купа се разбъркват сухото мляко, прясното мляко, сметаната и ваниловата захар, така че да няма бучки. Изливат се върху охладения блат и се оставя за една нощ в хладилник.
Захарта се карамелизира в касерола. Налива се сметаната и се готви, докато карамелът се разтвори. Дърпа се от огъня, добавя маслото и се разбърква, докато се стопи. Оставя се, да се охлади. Готовият сладкиш се залива с карамела.
Поднася се веднага.
Няма коментари:
Публикуване на коментар