Продукти за блата:
1 яйце
200мл. прясно мляко
2/3 ч.ч. захар
50гр. краве масло
2 с.л. мед
1 ч.л. сода за хляб
2 2/3 ч.ч. брашно
за крема
500гр. маскарпоне
400гр. заквасена сметана
1 кутия карамелено мляко
Смесват се продуктите за крема и се прибира в хладилника,докато се приготвят блатовете.
Приготвяне:
Яйцата и млякото трябва да са на стайна температура, а маслото разтопено. Разбиват се маслото, захарта и яйцето, добавяте прясното мляко, а след това меда и хлебната сода. След това изсипвате сместа в дълбок съд (най-добре тенджерка,защото при нагряване сместа се вдига) и го слагате на котлона да заври. Сместа трябва да поври на тих огън около 15 минути, докато се посгъсти и придобие леко златист цвят. Към поизстиналата смес добавяте брашното и омесвате тесто, което разделяте на 5 топки.
Разточва се тънка кора върху леко набрашнена хартия за печене и блата се прехвърля в тава.Блата се пече около 5-10 минути до лек загар.Изважда се от фурната се изрязва около 22 см. с ринг.
И така със следващите блатове.Оставят се да се охладят.
И така със следващите блатове.Оставят се да се охладят.
Взима се форма за торта,поставя се блат ,крем, блат и се завършва с крем.Между блатовете сложих сладко от смокини и оставих 1 ч.ч. от крема за декорация.
Прибира се в хладилника за 1 нощ.
Изрезките ,които останаха от блатовете смлях на блендера и поръсих отгоре.
На другия ден се украсява.
Чудесна торта, Живе!
ОтговорИзтриване