неделя, 27 януари 2019 г.

Торта с авокадо и много шоколад


Това  е тортата,която направих за 77 рожден ден на моята свекърва.


Пожелавам и да е жива и здрава!



Продукти:
за блата-рецептата е от тук
размера на формата е 26 см

6 бр. яйца с размер М
200 гр захар
200 гр брашно
5 с. л. топла вода
1 ч. л. бакпулвер
2 пак. ванилия със захар

за крема
400 гр. заквасена сметана
500гр. течна сладкарска сметана
5 с.л. захар
2 пакетчета безсолно сирене крема
300гр. бял шоколад
авокадо-3 узрели
1 пакетче втвърдител за сметана
2 с.л. инстантен крем/на прах/-на д.р Йоткер ванилия
1 ванилия

 за заливка
200гр. бял шоколад
1/2 ч.ч. течна сметана
1/2 пакече масло

целувки за украса

2 белтъка
12 с.л. захар
1 ванилия
малко зелена сладкарска боя

Приготвяне:
Формата се застила с хартия за печене  дъното и по стените .Намазах с олио и поръсих с брашно.
Фурната се включва на 175 градуса .
Разделят се белтъците и жълтъците.В купата на миксера разбих белтъците .В друга купа се разбиват жълтъците,захарта,водата и ванилията..Брашното се смесва с бакпулвера .В купата с жълтъците се сипва по малко от белтъците и се омесва с шпатула или дървена лъжица.


Редуват се с брашното.


Сместа се сипва във формата.


Ако искате какаов блат,може да се сложи 2 с.л. какао.Но аз го оставих без него.Пече се около 30 минути до суха клечка.


Изважда се от формата и се оставя да се охлади.


След като се охлади го прибрах в хладилника за 1 нощ,за да се разреже по-добре.


Приготвяне на крема:
Разбива се течната сметана със захарта,инстантния крем ,ванилията и втърдителя  до твърди върхове.


Авокадото  пасирах с блендера,но после включих пасатора и стана по-финно.
В купа смесих заквасената сметана,сиренето крема  и авокадото и прибавих към течната сметана.


Понеже белия шоколад е деликатен при разтопяване трябва много да се внимава да не се присече.В купа начупих шоколада и сипах 1 кафена чашка  течна сметана и стоплих в микровълновата.
Често бъркане докато се разтопи хубаво и на струя се прибавя към сметановата смес.


Прибира се в купа в хладилника докато се разреже блата.



Блата го разрязох на 4 -имам си една джаджа за рязане на блатове.


Във формата слагам отстрани ленти,за по-лесно изваждане от ринга.
Слагам 1 блат и покривам с крем.



Разпределя се така, че да остане и за  декориране.
И горния пласт на блата изрязох леко отстрани и използвах като го обърнах на обратно.



И така до край-блат крем и завършваме с крем.


Прибира се в хладилника за 1 нощ.
Направих и целувките и те да се сушат 1 нощ във фурната.
За тях разбих белтъците в купата на миксера като постепенно добавях захарта и накрая ванилията.Трябва да се разбият хубаво и като се обърне купата да не падат.


.За декорацията и 1 белтък ще свърши работа,но аз започнах с два.Захарта тук там се чустваше,но това не попречи на крайния резултат.Ако искате цветни ,преди да се сложи в пош се капва от боята.
Фурната включих на 150 градуса.Белтъчната смес сложих в пош със звездообразен накрайник  и в тавата от фурната покрита с хартия за печене наредих целувките.Направих малки и по-големи.


Поръсих и смлени орехи.


Сложих в загрятата фурна и намалих на 80 градуса.Така ги пекох 2 часа и изключих фурната.Отворих я сутринта.


Станаха много хубави-отгоре хрупкави ,а в средата мекички.


За заливката :

Начупих 2 бели шоколада  в купа,добавих сметаната и маслото и стоплих в микровълновата.Ползвах малко зелена сладкарска боя за оцветяване.Бърках докато стане хубава гладка смес.Трябва леко да е топла.
Извадих тортата от хладилника и свалих  лентите.Извадих тортата от формата и преместих върху поднос.Залях с шоколадовата смес и отново прибрах в хладилника.


След като стегна шоколада ,шприцовах с отделения крем по ръба на тортата и горе само отстрани.


В средата наредих от целувките и готово.


Авокадото изобщо не се усеща и крема беше превъзходен!



2 коментара: