Това е тортата,която направих за 77 рожден ден на моята свекърва.
Пожелавам и да е жива и здрава!
Продукти:
за блата-рецептата е от тук
размера на формата е 26 см
6 бр. яйца с размер М
200 гр захар
200 гр брашно
5 с. л. топла вода
1 ч. л. бакпулвер
2 пак. ванилия със захар
за крема
400 гр. заквасена сметана
500гр. течна сладкарска сметана
5 с.л. захар
2 пакетчета безсолно сирене крема
300гр. бял шоколад
авокадо-3 узрели
1 пакетче втвърдител за сметана
2 с.л. инстантен крем/на прах/-на д.р Йоткер ванилия
1 ванилия
за заливка
200гр. бял шоколад
1/2 ч.ч. течна сметана
1/2 пакече масло
целувки за украса
2 белтъка
12 с.л. захар
1 ванилия
малко зелена сладкарска боя
Приготвяне:
Формата се застила с хартия за печене дъното и по стените .Намазах с олио и поръсих с брашно.
Фурната се включва на 175 градуса .
Разделят се белтъците и жълтъците.В купата на миксера разбих белтъците .В друга купа се разбиват жълтъците,захарта,водата и ванилията..Брашното се смесва с бакпулвера .В купата с жълтъците се сипва по малко от белтъците и се омесва с шпатула или дървена лъжица.
Ако искате какаов блат,може да се сложи 2 с.л. какао.Но аз го оставих без него.Пече се около 30 минути до суха клечка.
Изважда се от формата и се оставя да се охлади.
След като се охлади го прибрах в хладилника за 1 нощ,за да се разреже по-добре.
Приготвяне на крема:
Разбива се течната сметана със захарта,инстантния крем ,ванилията и втърдителя до твърди върхове.
В купа смесих заквасената сметана,сиренето крема и авокадото и прибавих към течната сметана.
Понеже белия шоколад е деликатен при разтопяване трябва много да се внимава да не се присече.В купа начупих шоколада и сипах 1 кафена чашка течна сметана и стоплих в микровълновата.
Често бъркане докато се разтопи хубаво и на струя се прибавя към сметановата смес.
Прибира се в купа в хладилника докато се разреже блата.
Блата го разрязох на 4 -имам си една джаджа за рязане на блатове.
Във формата слагам отстрани ленти,за по-лесно изваждане от ринга.
Слагам 1 блат и покривам с крем.
Разпределя се така, че да остане и за декориране.
И горния пласт на блата изрязох леко отстрани и използвах като го обърнах на обратно.
И така до край-блат крем и завършваме с крем.
Прибира се в хладилника за 1 нощ.
Направих и целувките и те да се сушат 1 нощ във фурната.
За тях разбих белтъците в купата на миксера като постепенно добавях захарта и накрая ванилията.Трябва да се разбият хубаво и като се обърне купата да не падат.
.За декорацията и 1 белтък ще свърши работа,но аз започнах с два.Захарта тук там се чустваше,но това не попречи на крайния резултат.Ако искате цветни ,преди да се сложи в пош се капва от боята.
Фурната включих на 150 градуса.Белтъчната смес сложих в пош със звездообразен накрайник и в тавата от фурната покрита с хартия за печене наредих целувките.Направих малки и по-големи.
Поръсих и смлени орехи.
Сложих в загрятата фурна и намалих на 80 градуса.Така ги пекох 2 часа и изключих фурната.Отворих я сутринта.
Станаха много хубави-отгоре хрупкави ,а в средата мекички.
За заливката :
Начупих 2 бели шоколада в купа,добавих сметаната и маслото и стоплих в микровълновата.Ползвах малко зелена сладкарска боя за оцветяване.Бърках докато стане хубава гладка смес.Трябва леко да е топла.
Извадих тортата от хладилника и свалих лентите.Извадих тортата от формата и преместих върху поднос.Залях с шоколадовата смес и отново прибрах в хладилника.
След като стегна шоколада ,шприцовах с отделения крем по ръба на тортата и горе само отстрани.
В средата наредих от целувките и готово.
Авокадото изобщо не се усеща и крема беше превъзходен!
Браво, Живе, и тук!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Веси!
ОтговорИзтриване