сряда, 20 март 2019 г.

Кодрит Кадир-арабски сладкиш



Един сладкиш който исках да направя отдавно,но чак сега направих. Много е вкусен  и ще се хареса на всеки,който обича крем карамел.


Продукти:
За Крем Карамел:
800 мл. прясно мляко
5 яйца
200 гр. захар
1 ванилия

За блата:
1 яйце
100 гр. захар
100 мл. прясно мляко
100 мл. олио
1 ч.л. бакпулвер
100 гр. брашно
2 ч. л. какао

За карамела:
4 с. л. захар

Форма за кекс-при мен правоъгълна,но не ви съветвам,защото дъното беше по-тясно  от стените и отгоре крема след цяла нощ престой в хладилника  започна да се разчупва.По-добре с равно дъно и стени.Или както при Петя в кръгла форма за кекс.Ето и източника.

Приготвяне:
В малък съд се карамелизира захарта и се прехвърля на дъното на тавичката.Дори и да стегне след  охлаждане  ,не е проблем.


В тенджерка на котлона се изсипва млякото и захарта и се затопля  докато се разтопи захарта.
В купа се разбиват яйцата с телена бъркалка.След като млякото се охлади се прибавя към яйцата и тази смес се изсипва върху студения карамел.
В същата купа  с миксер се разбиват яйцето  със захарта.Добавят се млякото и олиото.По малко се добавя брашното смесено с бакпулвера и какаото.Тази какаова смес се изсипва върху млякото на тънка струйка .


Фурната се включва на 170 градуса да загрее.Формата се слага в по-голяма тавичка със студена вода.
Водата в тавата не трябва да завира.Пече се до готовност.Когато стегне добре и при раздрусване блата изглежда стегнат,фурната се изключва.Отваря се вратата на половина и така стои докато се охлади.Аз го държах така цяла нощ и сутринта тавичката с карамела преместих в хладилника.След като се охладило добре с ножче минах през стените,за да се отдели по-лесно тестото.



Похлупих с правоъгълно подносче и обърнах сладкиша върху него.


Така карамела се стича върху блата и така става много сочно.


1 коментар: